Koronavírus

2021.09.17. 20:00

Cîţu szerint nem jelent jogkorlátozást a zöld COVID-igazolványok bevezetése

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Florin Cîţu miniszterelnök úgy vélekedett pénteken, hogy a zöld COVID-igazolvány bevezetése nem jelent jogkorlátozást. Erről Marosvásárhelyen kérdezték a kormányfőt, miután Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke azt mondta, hogy az egészségügyi igazolvány bevezetéséről nem kormányhatározatnak, hanem a parlament által megszavazott törvénynek kell rendelkeznie, ugyanis ez az intézkedés az alapvető jogok és szabadságok gyakorlását korlátozza.

„Én nem látok itt jogkorlátozást, de a szakértőkre bízom a döntést. Addig is ezt a módszertant fogjuk használni. (...) Ezt a zöld tanúsítványt egész nyáron Európa-szerte használták. Senki sem mondta, hogy ez jogkorlátozást jelent. Nem értem, miért jelentene jogkorlátozást itt Romániában” – mondta.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kongresszusán a küldöttek csak zöld COVID-igazolvánnyal vehetnek részt, ha szeptember 25-én a fővárosban a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1000 lakosra jutó 3 esetet. „Ugyanúgy, mint a moziban vagy egy előadáson. Ugyanez a feltétel a PNL kongresszusán is. Nem látok itt semmilyen problémát” – mondta Cîţu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában