megállapodás

2021.11.25. 10:33

FRISSÍTVE l Cîţu: Megtörtént a kormánykoalíciós megállapodás aláírása

FRISSÍTÉS

Arra a kérdésre, mi fog történni a koalícióval 2023. május 25-én, amikor Nicolae Ciucának le kell majd mondania, a PNL elnöke azt felelte, a megállapodás nem tartalmaz erre vonatkozóan egy egyértelmű ütemtervet, de a lemondás meg fog történni.

„Ez fog történni. (...) Nem írja a megállapodásban, nincs egy egyértelmű ütemterv, de az alkotmány kimondja, hogy a kormány csak bizalmatlansági indítvánnyal vagy lemondással váltható le” – nyilatkozta Cîţu.

Az újságírók felvetették, hogy a megállapodás csak úgy tesz lehetővé egy esetleges minisztercserét, ha az illető minisztert támogató párt ehhez hozzájárulását adja. Cîţu reményét fejezte ki, hogy nem áll elő ilyen helyzet.

„A minisztercsere az államfő hatáskörébe tartozik. Ez megbeszélés tárgya, de remélem, nem áll elő ilyen helyzet” – mondta Cîţu, aki szerint a „felhajtás” helyett sürgősen kormányra van szükség.

A Szociáldemokrata Párt, Nemzeti Liberális Párt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a nemzeti kisebbségek közötti kormánykoalíciós megállapodás aláírásának tényét Marcel Ciolacu, a PSD elnöke is megerősítette, és meggyőződését fejezte ki, hogy a szövetség hosszú életű lesz.

A 2023. május 25-én esedékes kormányfőcseréről azt mondta: „jussunk el május 25-éig”.


Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke bejelentette csütörtök reggel a kormánykoalíciós megállapodás megkötését.

„Megtörtént a kormánykoalíciós megállapodás aláírása. (...) Egy normális megállapodásról van szó” – mondta Cîţu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában