Költségvetés

2021.09.07. 15:16

Cîţu: elfogadta a kormány az idei költségvetés-kiigazítást

Fotó: g4media.ro

FRISSÍTVE

A miniszterelnök elmondta, hogy az év első felében a befektetések nagy mértékben hozzájárultak a GDP-növekedéshez. Hozzátette, hogy a kormány a korábbi 4,3 százalékról 7 százalékra módosította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát.

Florin Cîţu tájékoztatása szerint a kiigazítás nyomán a konszolidált költségvetési hiány abszolút értékben 80 milliárd lejről 83,8 milliárd lejre növekszik, ami 7,13 százalékos GDP-arányos deficitet jelent, a büdzsé bevétele pedig 15,5 milliárd lejre nő, amiből 2,2 milliárd lej uniós alapokból származik.

A kormányfő közölte azt is, hogy a kiigazítással 18,77 milliárd lejjel növelik az állami kiadásokat. Az összegből 4,5 milliárd az egészségügyhöz kerül, főként a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos költségek fedezésére, 6,6 milliárd lejt pedig helyi és országos beruházásokra fordítanak.


Elfogadta a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást – közölte kedden a miniszterelnök.

Florin Cîţu szerint a kiigazítással az év elején megszabott 1,11 milliárd lejről 1,17 milliárd lejre módosult a bruttó hazai termék (GDP) nominális értéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában