Nyugdíjemelés

2020.05.26. 11:06

Cîţu: A nyugdíjtörvény fenntarthatósági gondokat okoz a büdzsének

A nyugdíjemelést előíró törvény az elkövetkező két évre fenntarthatósági gondokat okoz az állami büdzsének és mind a nemzetközi pénzügyi intézmények, mind a hitelminősítő intézetek rámutattak, hogy jelentős kockázatot jelent a gazdaságra nézve, jelentette ki Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Személyes véleményének adva hangot, a pénzügyminiszter a România TV hétfő esti műsorában kijelentette, hogy a nyugdíjtörvény nem csupán 2020-ban, de 2021-ben és 2022-ben is fenntarthatósági gondokat okoz a büdzsének.

Csupán 2020-ra 10 milliárd lejes kiadást jelent a büdzsének, 2021-ben 30 milliárd lejt, és ezekre az összegekre kölcsönt kell felvenni. Mivel sem a nyugdíjtörvénynek, sem más hasonló, a parlament által elfogadott törvénynek nincs pénzügyi megalapozása, ahhoz, hogy a gazdaság stabilitását ne kockáztassuk, más áldozatokat kell hozni, nyomatékosította a miniszter.

'Kompromisszumos megoldásra van szükség, és az én feladatom felvázolni a kormányfőnek egy olyan forgatókönyvet, amely biztosítja az említett költségek kifizetését úgy, hogy közben a gazdaságot nem röpítjük a levegőbe' – szögezte le.

Borítóképen: Florin Cîțu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában