Kormányalakítás

2021.10.12. 08:00

Cioloş az eredeti koalíció visszaállítása érdekében tárgyal kedden a PNL-vel, RMDSZ-szel és nemzeti kisebbségekkel

Kormányalakítási tárgyalásokba kezd kedden Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőivel. Dacian Cioloşt, az USR elnökét hétfő este kérte fel kormányalakításra Klaus Iohannis államelnök.

Az USR országos elnöksége hétfőn este kijelölte a kormányalakítási tárgyalásokban részt vevő testület tagjait: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu és Ionuţ Moşteanu. Ugyanakkor a kormányprogramot kidolgozó csapat tagjairól is döntés született, ezek a következők: Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui és Dragoş Pîslaru. Dacian Cioloş sajtóközleményt adott ki, melyben leszögezi, hogy tárgyalópartnereitől a választások után kialakult koalíció visszaállítását fogja kérni, és hasonló hozzáállást vár el a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőitől is. Románia Alkotmányának 103-as cikkelye szerint az államelnök kéri fel kormányalakításra a miniszterelnök-jelöltet, miután tárgyalt a választásokon abszolút többséget elérő párt vagy – ha nincs ilyen abszolút többség – a parlamentbe jutó pártok képviselőivel. Kijelölése után legtöbb 10 napon belül a kijelölt miniszterelnök a parlament bizalmi szavazatát kéri kormányprogramjára és kormányára. A kormányprogramról és a kormány javasolt tagjairól a képviselőház és a szenátus együttes ülésen vitázik, majd szavaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában