Aktuálpolitika

2020.09.16. 15:01

Ciolacu szerint a külföldön élő román állampolgároknak nem lesz lehetőségük szavazni

Marcel Ciolacu, presedintele interimar al PSD, face declaratii de presa la sfarsitul reuniunii Comitetului Executiv National al Partidului Social Democrat, luni, 23 decembrie 2019. Inquam Photos / Ilona Andrei

Fotó: George Calin

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán úgy nyilatkozott Târgoviştén, hogy a diaszpórában élő román állampolgárok nem fognak tudni szavazni befogadó országukban, ugyanis az illető államok nem fognak engedélyt adni Romániának a szavazókörzetek létrehozására.

„A nagy gond a parlamenti választásokkal az, hogy az összes európai állam közölte velünk: nem fognak beleegyezni, hogy területükön szavazókörzetek nyíljanak. Ez azt jelenti, hogy a diaszpóra nem fog tudni szavazni. Azt hiszem, ez hatalmas kérdőjelt vet fel, amelyet a politikai vezetőknek meg kell tárgyalniuk a parlamentben, és lássuk, mit tudunk tenni” – mondta Ciolacu.

A PSD elnöke felhívta a figyelmet a szavazati jog alapvető, alkotmány által garantált voltára. „Ha jól emlékszem, 1989-ben ez volt az első dolog, ami miatt kimentünk az utcára” – tette hozzá a PSD elnöke.

Borítóképünkön: Marcel Ciolacu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában