Politikai sakkozás

2020.10.16. 10:12

Ciolacu: Ha az elnök kihirdeti a törvényt, a parlamenti választások időpontja nem december 6-a lesz

Attól a pillanattól kezdődően, hogy Klaus Iohannis államelnök kihirdeti a törvényt, amely értelmében a parlament szögezi le a választások időpontját, ez a dátum nem december 6-a lesz – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, azt üzenve ugyanakkor az államfőnek, hogy hívja konzultációra a parlamenti pártok vezetőit.

'Mi törvényt kezdeményeztünk, amely a parlamentet ruházza fel a joggal, hogy a választások időpontját leszögezze. Az államelnök és a kormány megtámadta a törvényt az alkotmánybíróságon. Az alkotmánybíróság kijelentette, a törvény alkotmányos. (...) Jelenleg a törvény az elnöknél van, kihirdetés végett. Az elnök vagy kihirdeti, vagy visszaküldi a parlamentnek. Nem gond. A törvényt egy hónapnál tovább nem lehet már az államfő vagy a kormány támadás láncolatában tartani. (...) Mihelyt a törvényt kihirdeti az államfő, a kormányhatározat a választások kiírására érvényét veszíti. (...) Attól a pillanattól kezdődően, hogy a törvényt kihirdetik, ez a dátum nem december 6-a lesz' – jelentette ki Ciolacu az Antena 3 csütörtök esti műsorában.

A PSD elnöke szerint a parlamenti pártok vezetőinek, meghallgatva a szakemberek véleményét, döntést kell hozniuk a parlamenti választások elhalasztásáról, amelyeket az alkotmány értelmében legtöbb 3 hónappal lehet elhalasztani.

'Ha márciusban nőnek az esetszámok, ami nem kizárt ezzel a kormánnyal, akkor az államelnök élhet alkotmányos jogával, és meghosszabbíthatja a parlamenti képviselők mandátumát' – mondta Marcel Ciolacu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában