RMDSZ-kongresszus

2021.09.17. 14:51

Ciolacu: Bízom benne, hogy Cseke Attila sikeressé teszi a harmadik PNDL-t

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta az RMDSZ kongresszusán, bízik abban, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszter 'sikeres programmá teszi a harmadik PNDL-t'.

Ciolacu kifejtette, 'egy országot alulról, a kis közösségektől, a családoktól kell felépíteni'. Következésképpen a PSD-nek is, és 'meggyőződése szerint' az RMDSZ-nek is nagyon fontosak a helyi közösségek, ezért bízik abban, hogy Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter sikeres programmá fogja tenni a Helyi Fejlesztések Országos Programjának harmadik csomagját (PNDL3).

'Ez a nagy esély a közösségek modernizálására. Ha csökkenteni akarjuk a város és a falu közötti fejlettségi különbségeket, szükségünk van ehhez hasonló programokra. (...) Nem foszthatjuk meg őket a fejlődés lehetőségétől, csak azért, mert egyesek gyanakvóak. Ha állandó félelemben élnénk, nem tennénk semmit ezért az országért. Megmondom egyenesen: kormánypártként az USR-nek az lett volna a dolga, hogy őrködjön a törvény tisztelete fölött, és aki áthágja azt, fizessen. A felelősségtől való eliszkolás több millió állampolgár számára szegénységet és alulfejlettséget eredményez, és ez megengedhetetlen. Az állampolgárok érdekét kell elsődlegesként kezelni, nem a mi politikai csatározásainkat' – mondta a PSD elnöke.

Ciolacu említést tett a növekvő energiaárakról is.

'Abban biztos vagyok, hogy akárhogy is olvassuk a számlákat, románul, magyarul vagy angolul, ugyanolyan nagyok lesznek. Arra kell gondolnunk, mi a teendő, hogy a lakosság megbirkózzon ezzel a téllel, ezért remélem, hogy szót értünk majd az energia- és gázárak befagyasztásának törvénytervezetéről. Ez elsődleges fontosságú a PSD számára, és minden felelős párttal tárgyalni szeretnénk egy stabil többség kialakítása érdekében, hogy mielőbb megszavaztassuk a parlamenttel ezt a tervezetet' – mondta.

A PSD elnöke az RMDSZ elnökéhez is intézett néhány szót. 'Még egy utolsó kérés, Hunor úr, mert Ön tagja a kormánykoalíciónak: nagyon kérlek, pontosan tolmácsold a koalíciós kollégáidnak, mit akartam én itt mondani, és talán Iohannis elnök úrnak is, hogy aztán ne érjen ismét szóbeszéd, hogy már megint adjuk el Erdélyt' – fogalmazott Ciolacu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában