Vissza az iskolába

2021.02.05. 16:31

Cîmpeanu: Indokolt esetben, helyileg el lehet térni a piros, sárga és zöld forgatókönyvektől

Indokolt esetben, helyileg el lehet térni a piros, sárga és zöld forgatókönyvektől – mondta el Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel közösen tartott pénteki sajtóértekezletén.

A tárcavezető szerint azokban a konkrét esetekben, ahol több tanár megfertőződik, vagy ahol probléma áll fenn a vízellátással, vagy egyéb szempontból hiányos az infrastruktúra, helyi szinten, a tanfelügyelőség beleegyezésével, a két minisztérium által kiadott közös rendelettől eltérő megoldásokat is alkalmazni lehet.

Engedély

Az egészségügyi minisztérium honlapjára feltöltenek egy formanyomtatványt, amiben a szülők kinyilváníthatják belegyezésüket, hogy a gyereket koronavírusra teszteljék az iskolában – mondta el Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett: a tesztet kizárólag a szülő előzetes írásos beleegyezésével lehet elvégezni. Voiculescu arról biztosított, hogy az iskolák már kaptak, vagy a közlejövőben kapnak megfelelő számú antigén gyorstesztet, hogy a vizsgálatokat elvégezhessék. A tesztelést az iskolaorvosok végzik, akiknek kötelességük lesz legtöbb 24 órán belül jelentést tenni az esetről.

Tesztelni kell azokat a tanulókat is, akik a pozitív teszteredményű diák kontaktszemélyei voltak (ha van erre szülői engedély), illetve azokat a tanárokat is, akik a gyerekkel érintkeztek. Amennyiben nincs írásos szülői engedély a gyerek tesztelésére, fel kell venni a kapcsolatot a családorvossal. A miniszter szerint létfontosságú, hogyha egy esetre fény derül, minél gyorsabban és operatívabban le tudják tesztelni a többi tanulót, ezért azt ajánlotta, hogy a szülők adják beleegyezésüket, hogy mintát vehessenek a gyerektől.

Kérdésre válaszolva Voiculescu leszögezte: a február 8-ai iskolakezdéskor a gyerekeknek semmilyen családorvosi igazolást nem kell felmutatniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában