Oktatás

2021.10.04. 16:31

Cîmpeanu: Csak karanténrendelettel lehet bezárni az iskolákat

Fotó: Digi 24

 

FRISSÍTÉS:

Az országos gyógyszerügynökség néhány napon belül megszabja, hogy milyen típusú non-invazív teszteket lehet használni a SARS-CoV-2-fertőzés szűrésére az iskolákban, és mintegy 70 millió tesztet bocsátanak a tanintézetek rendelkezésére – jelentette be hétfőn Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A tárcavezető azt is elmagyarázta, hogyan jutottak ehhez a számhoz: a félévből még 11 hét van hátra, és 3,2 millió tanulót kell tesztelni hetente kétszer. Ez 6,4 millió tesztet jelent hetente, félév végéig (11-gyel beszorozva) tehát 70 millió non-invazív tesztre lesz szükség. A non-invazív tesztelés nem orrnyálkahártyából, hanem nyálból történik.

A miniszter elmondta még, hogy a nyálteszt típusától függetlenül pozitív eredmény esetén PCR- vagy antigén gyorsteszttel is igazolni kell a megfertőződést, mielőtt jelentik az új esetet.

Cîmpeanu szerint múlt hét végén 280.000 antigén gyorsteszttel egészítette ki a tanügyminisztérium az iskolák készleteit. Minden megyében legalább 5000 ilyen teszt van. Ezeket nemcsak a tünetekkel jelentkező tanulók és tanárok használhatják, hanem azok a diákok is, akik negatív tesztet felmutatva akarnak visszatérni az osztálytermi oktatásra – mondta a miniszter.


Az iskolák akkor zárnak be, amikor ezt karanténrendeletben előírják – jelentette ki hétfőn a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu leszögezte, az iskolák működését illetően két világos szabály van. Az egyik kimondja, hogy ha egy osztályban igazolnak egy koronavírusos megbetegedést, fel kell függeszteni a jelenléti oktatást az adott osztályban. A másik szabály szerint ha egy iskolában az osztályok legalább felében felfüggesztik a jelenléti oktatást, a teljes tanintézetnek át kell térnie az online tanrendre. Míg előbbi esetben nincs szükség a megyei vészhelyzeti bizottság összehívására, utóbbi esetben a testületnek kell meghoznia a döntést – nyomatékosította.

A tárcavezető azt is elmondta, szerdán ismertetik, hogy hány osztályban függesztették fel a jelenléti oktatást koronavírusos megbetegedés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában