Költségvetés

2021.09.27. 10:58

CFA Románia: 6,8 százalékos költségvetési hiány várható idén

Fotó: frissujsag.ro

A CFA Románia legfrissebb jelentése szerint 6,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány várható 2021-ben.

A befektetési szakértőket tömörítő szervezet minden hónap utolsó hetében felmérést készít a pénzügyi elemzők körében Románia gazdaságának egy éves távlatairól. Hétfői közleményük szerint a válaszadóik 4,38 százalékos inflációt és 53 százalékos GDP-arányos államadósságot jósolnak 12 hónap múlva.

A megkérdezett elemzők 87 százaléka szerint a lej gyengülni fog az euróval szemben a jelenlegi értékéhez képest a következő egy évben, a szakértők fél év múlva átlagban 5,0196 lejes, egy év múlva 5,0672 lejes euró-árfolyammal számolnak.

A felmérés szerint augusztusban az előző hónaphoz képest 0,9 ponttal csökkent, 73,6 ponton állt a 0-tól 100-ig terjedő skálán a román gazdasággal szembeni bizalom indexe. A mutatónak két összetevője van, az egyik a jelenlegi gazdasági helyzetet tükrözi, míg a másik a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásokat. A bizalom indexének csökkenését az utóbbi mutató csökkenése vonta maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában