Rács mögött

2020.08.21. 19:10

Börtönben marad Liviu Dragnea, miután az ítélőtábla elutasította fellebbezését

 Börtönben marad Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnöke, miután a bukaresti ítélőtábla elutasította fellebbezését, amelyben azt állítja, hogy jogtalanul tartják fogva.

Az ítélet jogerős.

Ez volt az utolsó rendkívüli felülvizsgálati eljárás, amellyel élt Dragnea. A PSD volt vezetője korábban két másik rendkívüli jogorvoslati eljárással, a semmisségi folyamodvánnyal és a semmisségi panasszal is próbálkozott, de elutasították.

A bukaresti fellebbviteli bíróságon folytatott tárgyalás során Liviu Dragnea ismételten kifejtette, hogy ártatlan, és azt állította, hogy fogva tartása „az emberi jogok brutális megsértését jelenti”, és azt bizonyítja, hogy a román igazságszolgáltatás „nem tudott ellenállni a politikai nyomásnak”. Védelmét arra építi, hogy őt 'egy nem szabályosan megalakult bírói testület ítélte el'. Az egykori PSD vezető ügyvédei azt állítják, hogy védencüket illegálisan tartják fogva, mert a legfelsőbb bíróságnak az a három bíróból álló testülete, amely őt elítélte, nem szakosodott a korrupciós bűncselekmények elbírálására. Az ügyvédek az alkotmánybíróságnak egy 2019 októberéből származó határozatára hivatkoznak.

2019. május 27-én a legfelsőbb bíróság jogerősen 3 év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragneát a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságnál leleplezett fiktív alkalmazások ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában