Éghajlatváltozás

2020.10.17. 09:56

Bizonyos körülmények között elfogadható Románia számára a gázkibocsátás csökkentésére vonatkozó javaslat

Bizonyos körülmények között elfogadható Románia számára az Európai Bizottságnak (EB) az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó javaslat – jelentette ki pénteken Klaus Iohannis államfő, miután részt vett Brüsszelben az Európai Tanács kétnapos értekezletén.

A találkozó napirendjén szerepeltek még a COVID-19 járvánnyal, az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni kapcsolatokkal, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos témák is.

„Klaus Iohannis elnök hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság javaslata az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 2030-ig történő csökkentésére nagyon ambiciózus, amelyet Románia bizonyos feltételek mellett elfogadhat. E tekintetben Románia elnöke kijelentette: e cél elérése a tagállamok igényeihez és sajátosságaihoz igazított támogatási mechanizmusok függvénye” – írja az Államelnöki Hivatal által az AGERPRES hírügynökségnek küldött közleményben.

A dokumentum szerint az államfő kiemelte az éghajlatváltozással kapcsolatos akciók uniós finanszírozásának fontosságát, különös tekintettel a gazdasági fellendülésre szánt új eszközökre, az egyes tagállamok prioritásaitól függően. Rámutatott, hogy az új kötelezettségvállalások megfelelő végrehajtásának biztosításához meg kell felelni néhány alapvető feltételnek. Az első az új célok tagállami szintű megvalósításának eldöntésére vonatkozik, mivel nincs egyetlen megoldás sem, amely minden tagállamra alkalmazható. Iohannis elnök szerint fontos egy olyan rugalmas keret fenntartása, amely lehetővé teszi az Unió összes országának, hogy meghatározza a legmegfelelőbb megoldásokat az új célok elérésére.

Az államfő megismételte, hogy az energiaszerkezet kialakításának nemzeti hatáskörben kell maradnia, és ebben az összefüggésben az éghajlatváltozás területén, az új célkitűzéseknek való megfelelés érdekében, nemzeti szinten kell adaptálni az intézkedéseket.

Az éghajlatváltozásról folytatott megbeszélések azon az EB-javaslaton alapultak, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030 végéig az 1990-es szint 55%-ra kell csökkenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában