Indítvány

2021.10.05. 15:52

FRISSÍTVE l Elkezdődött a szenátus és a képviselőház együttes ülése

Fotó: Economedia

FRISSÍTÉS

17.00 óra – A kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány elfogadása után Ludovic Orban képviselőházi elnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke kijelentette, hogy ezzel a párt szolgálatában töltött 30 éves munkája „úszott el”.

„Úgy tűnik önöknek, hogy boldog vagyok, miután 30 éves munkám úszik el olyan kalandorok miatt, akik semmit sem értenek abból, hogy mit jelent a politika és a közérdek?” – válaszolta Orban az újságíróknak arra a kérdésére, örül-e annak, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány célba ért.

A politikus ugynakkor cáfolta azokat a híreket, miszerint javasolta, hogy a PNL őt jelölje miniszterelnöknek.

Azt is kifejtette, hogy a PNL Florin Cîţu miniszterelnök felelőtlen döntései miatt vesztette el a kormányzást, és a kormányfő az, aki kedden „megbukott a parlamenti vizsgán”.

Orban szerint most tárgyalásokat kell kezdeményezni a PNL, az USR, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek alkotta kormánykoalíció helyreállításáról.


FRISSÍTÉS

14.52 óra – A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke, Dan Barna szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) már egy hónappal ezelőtt véget vethetett volna a politikai válságnak, ha akkor nem támogatják a Cîţu-kormányt.

A politikus a PSD bizalmatlansági indítványának keddi parlamenti vitájában kétszínűeknek nevezte a szociáldemokratákat, akik most az ország iránti felelősségérzeükre hivatkozva a kormány megdöntésére készülnek.

„Ez mind nagyon szép, de semmi sem akadályozta volna meg önöket abban egy hónappal ezelőtt, hogy ne támogassák a Cîţu-Ciolacu-kormányzást, és akkor ennek a válságnak vége lett volna. Ma Romániának egy stabil kormánya lenne. (...) Ez a parlamenti vita arra jó, hogy egész Románia láthassa, amint Florin Cîţu miniszterelnök, a PNL és a PSD karöltve próbálják a felelősséget az USR-re hárítani” – fogalmazott parlamenti beszédében Dan Barna.

A politikus szerint a választások után megalakult kormány első nyolc hónapos mandátuma alatt az USR volt az egyetlen párt, amelyiknek a miniszterei reformokat kezdeményeztek. Példaként többek között az országos helyreállítási terv kidolgozását, a gazdaság bürokráciamentesítését, az egészségügyi rendszer átláthatóbbá tételét említette.


FRISSÍTÉS

14.29 óra – Florin Cîţu miniszterelnök szerint az USR PLUS képviselői csúfot űztek az egészségügyből, mert vezetés nélkül hagyták a tárcát a legnagyobb válság idején.

A kormányfő a parlament két házának együttes plénuma előtt mondta ezt, amely a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány megvitatására ült össze.

„Engem leginkább az bánt, hogy csúfot űztek az egészségügyi rendszerből. Volt pénzük, megvolt mindenük, amit csak akartak. És nem készültek fel a negyedik hullámra. Ki kellene állniuk a románok elé bocsánatot kérni. Az egészségügyi minisztériumot nyolc hónap irányítás után miniszter nélkül hagyták az egészségügyi válság közepén. Ez a románok egészsége elleni merénylet, gyilkos gesztus. Volt kormánytársaink az USR-ből, menekülésetekkel gyávaságról és felelőtlenségről tettek tanúbizonyságot” – mondta Cîţu.

A kormányfő nehezményezte, hogy az USR az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésével foglalkozó ügynökség megalapításával volt elfoglalva, míg a kórházak nem voltak felkészítve a negyedik hullámra.

Cîţu azért is szemrehányást tett az USR-nek, mert „szabotálta” a stabil jobboldali kormányzatot, szembefordult a politikai komolyság és stabilitás elvével, és saját érdekeit helyezte az ország polgárainak érdekei elé.

A kormányfő a Román Értelmező Szótárból (DEX) olvasta fel az USR törvényhozóinak az őszinteség szó jelentését, kijelentve, hogy ő maga politikai kockázatoktól függetlenül mindig őszinte volt a román állampolgárokkal szemben.


FRISSÍTÉS

14.17 óra – Az RMDSZ továbbra is a koalíció helyreállítását támogatja, ha azonban a parlament elfogadja a bizalmatlansági indítványt és a kormány megbukik, politikai megállapodásra van szükség a következő hat hónapra egy teljes jogkörű kormány felállítása érdekében – mondta a parlament keddi ülésén az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, Szabó Ödön.

A politikus rámutatott, a bizalmatlansági indítvány egy demokratikus eszköz, amellyel élni lehet, a demokratikus országokban azonban ilyenkor az esetleges új kormánystruktúrára is javaslatot tesznek a kezdeményezők.

„Nálunk mi az alternatíva? A PSD-USR PLUS-AUR alkotta többség kormányt is javasol? Az a felelős hozzáállás, hogy ha valamit lerombolunk, állítsunk a helyére valami egyebet. Hajlandók a kollégák előállni egy új közös kormánnyal?” – tette fel a kérdést Szabó Ödön.

Az RMDSZ képviselője leszögezte, bár egyre kevesebb esély van erre, alakulata még mindig a választások után megalakult koalíció helyreállítását tartja a legjobb megoldásnak. Ha azonban „a személyes érdekek” útját állják ennek, legalább hat hónapra érvényes politikai megállapodásra van szükség egy teljes jogkörű kormány felállítása érdekében – vélekedett.

Hangsúlyozta, egy koalícióban türelemre, megértésre és folyamatos párbeszédre van szükség, valamint a kormányprogram betű szerinti gyakorlatba ültetésére.

„Félre kell tenni minden személyes sértődést és személyes politikai ambíciót, és a beígért reformokat meg kell valósítani a kormányprogramban foglaltak alapján. Járványügyi és politikai válságban vagyunk, az állampolgárok bizalma az ország intézményeiben rohamosan csökken, az energiaárak csak nőnek, mindezekre pedig nem nyújt megoldást egy újabb politikai instabilitás és kormányválság” – idézte az RMDSZ közleménye a parlamenti képviselőt.


FRISSÍTÉS

13.50 óra – Az USR törvényhozói tartják magukat ígéretükhöz, és megszavazzák a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítványt – közölte kedden Dan Barna.

Az USR parlamenti képviselője a szenátus és a képviselőház együttes plénuma előtt mondta ezt, amely a bizalmatlansági indítvány megvitatására ült össze.

„Azon a szerdai napon, amikor ön, miniszterelnök úr, úgy döntött, hogy az ország stabilitását és a koalíciót a levegőbe röpíti, én még aznap este megmondtam önnek, hogy ide fogunk jutni. Tartjuk magunkat adott szavunkhoz. Itt vagyunk és megszavazzuk ezt a bizalmatlansági indítványt” – mondta Barna, Florin Cîţuhoz intézve szavait.


FRISSÍTÉS

13.42 óra – A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion a bizalmatlansági indítvány keddi parlamenti vitáján kijelentette, hogy alakulata egyetlen pillanatot sem hajlandó már Florin Cîţura vesztegetni.

„Ludovic Orban úr a mikrofon elé hívott minket, de nekünk nincs már mit mondanunk, egyetlen pillanatot sem vagyunk hajlandóak már Florin Cîţura, erre a mindent leromboló miniszterelnökre vesztegetni. Florin Cîţu mától fogva történelem” – fejtette ki Simion.

A szenátus és a képviselőház keddi együttes ülésén zajlik a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája.


FRISSÍTÉS

13.41 óra – Marcel Ciolacu, a PSD elnöke szerint a Cîţu-kormány hazudott, lopott, tönkretette Romániát, és most megbukik.

Ciolacu a parlament két házának együttes ülésén mondta ezt, amelyen a szociáldemokraták által benyújtott bizalmatlansági indítványt vitatják meg a törvényhozók.

A PSD elnöke szerint Florin Cîţu „neki sem fogott a kormányzásnak”, mert a Nemzeti Liberális Párt elnöki tisztségéért folyó küzdelemmel volt elfoglalva az elmúlt kilenc hónapban. „A mi problémánk és a románok problémája az, hogy önök tönkretették az országot, amíg abszurd módon a koncon marakodtak” – mondta.

Ciolacu az államfőt is bírálta felszólalásában, többek közt arra is utalva, hogy Iohannis a közelmúltban a golfozás előnyeire hívta fel a lakosság figyelmét. „A románok életével golfoztak önök! Iohannis és a PNL védnöksége alatt a románok szénné égnek a kórházakban! Klaus Iohannis államfő mandátuma hét éve után lazán azt mondja, hogy az állam kudarcot vallott! Így is van!” – fogalmazott.

A PSD vezetője irracionálisnak és felelőtlennek nevezte a Cîţu-kormányt, amely „hazudott, lopott és tönkretette Romániát”, ezért le kell váltani. „A PSD bizalmatlansági indítványa történelmi szavazatszámmal fog átmenni. Florin, Superman, fejre estél! Repülj haza!” – zárta beszédét az ellenzéki párt elnöke.


FRISSÍTÉS

13.38 óra – Abszurdnak nevezte Florin Cîţu miniszterelnök a PSD bizalmatlansági indítványát, mivel az ugyanarra az oldalra állította az oltáselleneseket és az oltáspártiakat, valamint az Európa-elleneseket és az Európa-pártiakat.

A kormányfő a parlament együttes plénuma előtt jelentette ezt ki, amely a bizalmatlansági indítvány megvitatására ült össze kedden.

Felszólalásában Cîţu rámutatott, a parlament bizalmatlansági indítványokkal van elfoglalva, miközben az emberek valós problémái megoldásra várnak. Úgy véli, az indítványt támogató alakulatok saját frusztrációikat élik ki ezzel a kezdeményezéssel: az egyik alakulatot az frusztrálja, „hogy nem ment neki a zsarolás”, a másikat az, hogy a jobboldal legyőzte a baloldalt a választásokon, a harmadikat pedig az, hogy „senki nem veszi őket komolyan”.

„Ez az abszurdumok bizalmatlansági indítványa: az oltáspártiak beálltak az oltásellenesek mellé, az Európa-pártiak meg az Európa-ellenesek mellé. Kafka büszke lenne önökre. Úgy látom, a PSD-sek rá-rá pillantanak a telefonjukra. Információkat keresnek Kafkáról, nem igaz? Sok sikert!” – fogalmazott.

A kormányfő felrótta a PSD-nek, hogy „hallgatólagosan” az oltáselleneseket buzdította, az USR-nek pedig azt, hogy nem foglalt állást a témában, nem tett semmit az oltásellenes kampány visszaszorítása érdekében.


13.21 óra – Az USR törvényhozóinak a bizalmatlansági indítványra adandó szavazata annak beismerése, hogy minisztereik inkompetensek voltak – jelentette ki Florin Cîţu kormányfő az indítvány parlamenti vitáján.

Cîţu felelőtlen és éretlen pártnak nevezte az USR-t, amely egyetlen reformot sem hajtott végre a beígértekből.

„A következtetés a következő: túl elnéző voltam, nem voltam hajthatatlan ezen miniszterek hozzá nem értésével és dilettantizmusával szemben. Már sokkal korábban menesztenem kellett volna őket, és talán akkor ma már lenne egy olyan egészségügyi rendszerünk, amely készen állna a járvány negyedik hullámára. Jobban felhasználtuk volna az uniós forrásokat, és építettünk volna néhány kilométernyi autópályát. A kelleténél tovább tűrtem a kormányban a hozzá nem értők csapatát, az önök iránti tiszteletből, kedves románok, mert önök megszavazták őket, hogy reformokat hajtsanak végre” – mondta a miniszterelnök a plénum előtt tartott beszédében.

Az USR tagjai végül rájöttek, hogy nem képesek helytállni, és maguktól elmentek, szögezte le Cîţu, hozzátéve, hogy nem fogja megengedni azt, hogy ez még egyszer megtörténjen.

A romániai választók most már láthatják az igazi USR-t, amely „odaállt, ahol a helye van, a PSD mellé” – szögezte le.


FRISSÍTÉS

13.05 óra – Az USR elárulta a román állampolgárokat, amikor szövetségre lépett a PSD-vel és a szélsőségesekkel, és úgy döntött, hogy megszavazza a bizalmatlansági indítványt az ellen a kormány ellen, amelynek maga is tagja – jelentette ki kedden Florin Cîţu miniszterelnök.

A kormányfő a parlament együttes plénuma előtt mondta ezt, amely a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány megvitatására ült össze.

„Ma meghalt az erkölcs. Legnagyobb ellenségünk és legnagyobb ellenségetek, a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítványt az USR támogatja és szavazza meg. Az úgynevezett reformpártiak szövetségre léptek a PSD-vel és a szélsőségesekkel. Kedves románok, elárultak titeket! Az USR, az a párt, amelyet azért szavaztatok meg, hogy jót tegyen, meg akarja buktatni azt a kormányt, amelynek maga is része, amelybe az önök bizalmának köszönhetően került be. Lehetnek ennél aljasabbak ennek a pártnak a vezetői? Testvéri kapcsolatra léptek a PSD-vel és az újfasiszta szélsőségesekkel, hogy leváltsák az egyetlen embert, aki odatette őket dolgozni és megakadályozta, hogy a románok életével játsszanak. Megmutattam nekik, hogy ha én vagyok a miniszterelnök, akkor a kormányzás nem elkényeztetett gyerekek játéka” – fogalmazott Cîţu.

A miniszterelnök szerint az USR vissza akar térni a kabinetbe, de olyan kormányfőt akar annak élére állítani, aki „engedékeny” lenne velük szemben és 'szemet hunyna' bizonyos dolgok fölött.


Elkezdődött a parlamentben a szenátus és a képviselőház együttes ülése, amelyen megvitatják a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, majd szavaznak róla.

Az ülést Ludovic Orban képviselőházi elnök vezeti, aki bejelentette, az összesen 465 törvényhozó közül 379-en vannak jelen a teremben.

A plenáris ülésen részt vesz Florin Cîţu miniszterelnök és kabinetjének tagjai is.

Az ülés elkezdése előtt a PSD-s törvényhozók kihelyeztek az ülésterem elé egy fejre állított Supermant. Ezzel arra a klipre utalnak, amelyet nemrég a miniszterelnök töltött fel Facebook-oldalára, Supermanként ábrázolva saját magát.

A liberálisok egy molinót vittek magukkal a következő felirattal: USR plusz AUR egyenlő PSD.

Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen a parlamenten, 234 képviselőnek és szenátornak kell megszavaznia.

A PSD Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal! címet viselő bizalmatlansági indítványában a Cîţu-kabinet azonnali távozását kéri, hogy Románia „tudjon kilábalni az állandóvá vált politikai, gazdasági és társadalmi válságból”.

Címkék#USR#AUR#PSD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában