Aktuálpolitika

2020.10.07. 17:21

Bemutatták a PSD 2021-2024-es kormányprogramját

Bemutatta szerdán Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke, a párt 2021-2024-es kormányprogramját, amelynek fő célkitűzése „a munkahelyek biztonsága”.

Grindeanu elmondta: a jelenlegi hatalomtól eltérően, amely este közli, hogy holnap reggeltől mi kötelező, a PSD jó előre egyezteti programját azokkal, akiket érint.

Kifejtette: a PSD programjának célja a munka ösztönzése és jutalmazása.

„Szeretnénk növelni a minimálbért. A munkáltatóknak meg kell érteniük, hogy ha nincsenek tisztességes bérek, akkor nem lesz munkavállalójuk, mert a románok külföldre mennek dolgozni. Elsődleges cél, hogy megfelelő munkaerő legyen az országban. Vannak olyan intézkedéseink, amelyek a szaporulat emelésére irányulnak, mert ha ezt most nem tesszük meg, akkor rövidesen nem lesz alkalmazottunk, aki például a munkából távozók nyugdíját fizesse. (...) A program minden típusú tőkére kiterjed, fontos, hogy többletértéket termeljünk Romániában” – mondta a PSD első alelnöke.

Hozzátette: 2016-ban, amikor a szociáldemokraták átvették a hatalmat, Románia bruttó hazai terméke (GDP) 170 milliárd euró volt, 2019 végén pedig 223 milliárd euró.

„Ez plusz 53 milliárd, azaz plusz 31%. És hol vagyunk most, a becslések szerint? Valahol 215 milliárdnál. Célunk, hogy négy év múlva a GDP további 36%-kal nőjön, azaz elérje a 292 milliárd eurót”- magyarázta Grindeanu.

Elmondása szerint a költségvetési hiány 2016-ban a GDP 2,4%-át, 2019-ben 2,8%-át tette ki, és most 9,4%-ra emelkedett. A PSD azt javasolja, hogy négy év múlva 3% legyen a deficit.

Az államadósság 2016-ban a GDP 37,3%-a, 2019-ben a 34,6%-a volt, jelenleg elérte a GDP 46%-át. A PSD azt akarja, hogy ez négy év alatt 39%-ra csökkenjen.

Sorin Grindeanu hozzátette: a munkanélküliségi ráta 2016-ban 5,5%, 2019 októberében 4% volt, jelenleg pedig 5,3%. A szociáldemokraták arra törekednek, hogy négy év múlva 3,5% legyen a ráta.

A volt miniszterelnök azt is elmondta, hogy a bruttó minimálbér 2016-ban 1250 lej volt, 2019-ben elérte a 2080 lejt, jelenleg 2230 lej, és a PSD arra számít, hogy ez négy év alatt 57%-kal nő, azaz 3500 lej lesz.

„A PNL-től eltérően mi részletesen bemutatjuk, hogy honnan származnak az egyes összegek, és ezt később programokra lebontva is ismertetjük” – mondta a PSD alelnöke.

Radu Oprea szociáldemokrata szenátor úgy fogalmazott: „nagyon jó” megbeszélést folytattak mind a szakszervezetek, mind a munkaadók képviselőivel.

„Nyilvánvaló, hogy a PSD tudja, hogyan kell kormányozni. (...) Céljaink reálisak, elérhetőek. (...) A gazdaságba történő beruházások állami forrásokból (...), valamint hitelekből származnak. Nem kell közpénzt fektetni oda, ahol európai alapok állnak rendelkezésünkre. (...) És úgy gondolom, itt az ideje, hogy Romániában nagyon határozottan beszéljünk az adóbehajtásról és az adócsalás csökkentéséről – ez hatalmas forrása a költségvetésnek”- mondta a szenátor.

Hozzátette, a PSD célja, hogy kevésbé adózzák meg a munkát, és a lakosság jövedelmét adókedvezményekkel növeljék.

Borítóképünkön: Sorin Grindeanu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában