Kijárási tilalom

2020.03.24. 22:31

FRISSÍTVE: Bizonyos kivételekkel mindenkinek tilos elhagynia lakását

 A március 24-én hozott katonai rendelet értelmében mindenkinek tilos elhagynia lakását vagy háztáji gazdaságát – közölte kedd este Marcel Vela belügyminiszter.

FRISSÍTÉSEK:

  • Telefonon is felmutatható a kijárás szükségességét igazoló dokumentum – közölte március 24-én, kedd este Marcel Vela. A belügyminiszter azt mondta: a munkáltató által, illetve saját felelősségre kiállított dokumentum, amely a lakhely elhagyásának szükségességét igazolja, telefonon, táblagépen vagy más, hasonló elektronikai eszközön is bemutatható a hatóságok felszólítására. Vela azt is közölte: ez az intézkedés szerdán, március 25-én, 12 órakor lép érvénybe.
  • Felfüggesztenek minden repülőgépjáratot Franciaország és Németország irányába – jelentette be. A korlátozás március 25-én 23 órakor lép életbe, és 14 napig érvényes. ,,Az intézkedés nem vonatkozik az állami repülőgépekre, a teher- és postagépekre, és a humanitárius vagy sürgősségi orvosi szolgálatok által végrehajtott repülésekre„ – részletezte a tárcavezető. A hajók csak 14 napos karantént követően köthetnek ki a román tengeri és folyami kikötőkben.
  • A kereskedelmi központokban levő üzletek tevékenységének felfüggesztését előíró rendelet nem érinti azokat az elektromos termékeket és elektronikus háztartási cikkeket forgalmazó üzletek, amelyek házhoz szállítással is foglalkoznak. Ugyancsak kivételt képeznek a szemészeti szolgáltatásokat nyújtó és optikai termékeket forgalmazó boltok, pontosított a belügyminiszter a tárca székhelyén tartott nyilatkozatban. A kereskedelmi központokban levő márkaboltok tevékenységét felfüggesztő intézkedést a szombaton, március 21-én kiadott 2-es számú katonai rendelet tartalmazta. Azt már akkor leszögezték, hogy az élelmiszerüzletek, állatkereskedések, gyógyszertárak és a ruhatisztítók kivételt képeznek az intézkedés alól.
  • Megjelent a Hivatalos Közlönyben a keddről szerdára virradó éjszaka a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről szóló, 3-as számú katonai rendelet. A rendelet többek között előírja a lakhelyelhagyási tilalom kiterjesztését a 6 és 22 óra közötti időszakra, bizonyos kivételekkel. Emellett arról is rendelkezik, hogy a 65 éven felüli személyek – néhány kivételes esetet leszámítva – 11 és 13 óra között hagyhatják el lakhelyüket.
  •  


     

    A rendelkezés alól kivételt képeznek azok, akik a következő okokból hagyják el otthonukat: munkavégzés, életbevágóan fontos vagy a munkavégzéshez nélkülözhetetlen javak beszerzése emberek vagy háziállatok számára, orvosi ellátás igénylése, amennyiben az nem halasztható és nem bonyolítható le kommunikációs eszközök révén, gyermek, idős ember vagy fogyatékkal élő személy gondozása, felügyelete, családtag elhalálozása. Ezen kívül rövid sétát lehet tenni vagy sportolni lehet egyénenként a lakhely közelében.

    Kivételt képeznek azok az esetek is, amikor valaki éppen vért adni megy, vagy humanitárius, illetve önkéntes tevékenységet végez. Annak is joga van elhagyni otthonát, akinek mezőgazdasági munkát kell elvégeznie, illetve értékesítenie kell a mezőgazdasági terméket.

    Vela figyelmeztetett, hogy minden csoportos sporttevékenység tilos, így például a futballozás is.

    Borítóképen: Marcel Vela

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában