Aktuálpolitika

2020.11.11. 16:40

Barna: A PSD és a PNL csak mímeli, hogy foglalkoztatja őket a Büntetőügyesek kezdeményezése

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) csak mímeli, hogy foglalkoztatja őket a a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító kezdeményezés, valójában azonban minden eszközt felhasználnak arra, hogy késleltessék az elfogadását – állítja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Fotó: George Calin

Dan Barna annak kapcsán beszélt erről, hogy szerdán kvórumhiány miatt elmaradt a felsőház ülése, amelynek napirendjén többek között az USR alkotmánymódosító kezdeményezése is szerepelt.

Az alakulat elnöke felrótta a PSD-nek, hogy nem adott lehetőséget az elektronikus szavazásra, bár az elmúlt hónapokban több ízben is alkalmazták már ezt a módszert, hiszen a járvány miatt korlátozott számban lehetnek jelen az ülésteremben a törvényhozók.

„Ma reggel kitalálták, hogy kötelező a fizikai jelenlét, s így nyilván lehetetlenné vált a minimális számú, 90 szavazat megszerzése. (...) Éppen ezért nem járultak hozzá az USR szenátorai a kvórumhoz. Mert csak egy látszatszavazás lett volna, amelynek nyomán elutasítják a kezdeményezést. Mi ezt nem engedjük meg” – fogalmazott.

Barna ugyanakkor azzal az igényléssel fordult a PSD és a PNL vezetőihez, Marcel Ciolacuhoz és Ludovic Orbanhoz, hogy támogassák egy újabb házbizottsági ülés összehívását, majd a frakcióvezetők jelöljenek ki egy újabb időpontot ezen a héten a civil kezdeményezésről való voksolásra.

„Még ezen a héten szavazni kell a kezdeményezésről, hogy lehessen kiírni a referendumot december 6-ára, a parlamenti választások napjára, mert az a legegészségesebb megoldás gazdasági, logikai és minden más tekintetben” – magyarázta.

Borítóképünkön: Dan Barna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában