Tervezet

2021.09.15. 15:21

Az energiaárak befagyasztására vonatkozó tervezetet nyújt be a PSD

Fotó: digi24.ro

Az energiaárak befagyasztására vonatkozó törvénytervezetet készül beterjeszteni a parlamentbe a Szociáldemokrata Párt (PSD).

A PSD alelnöke, Mihai Tudose szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, javaslatuk lényege, hogy az energiaárak fél éven keresztül nem haladhatják meg a törvény hatályba lépése előtti hat hónapban jegyzett árak átlagát.

A politikus közlése szerint a szolgáltatók árbefagyasztás miatti veszteségeit egy külön erre a célra létrehozott alapból kompenzálná az állam. Az alapot részben az országos költségvetésből, részben az energiatermelők profitjára kivetett ötven százalékos adóból finanszíroznák.

Mihai Tudose megjegyezte, hogy a hatóságok „a lehető legrosszabb pillanatban” liberalizálták az energiaárakat, amikor a hazai termelés messze nem volt elegendő a szükségletek lefedéséhez.

A PSD alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy lásson neki energiaipari befektetésekhez, indítsa újra a marosnémeti és a radnóti hőerűművet. Felhívta arra is a figyelmet, hogy jövőre műszaki felülvizsgálatra szorul a cernavodai atomerőmű két blokkja, ami energiakiesést fog jelenteni.

„Nem fog varázsütésre, egy napról másikra javulni a helyzet. A kormánynak már a megoldások megvalósításán kellene dolgoznia, lassan már késésben, de még az utolsó órában vagyunk. Ha most sem lesz képes kezelni a helyzetet, annak hosszú távú hatásai lesznek a gazdaságra, mert az energiaárak valamennyi termés és szolgáltatás árát befolyásolják” – jelentette ki Mihai Tudose.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában