kormányalakítás

2021.11.22. 14:22

FRISSÍTVE l Az államfő Nicolae Ciucát kérte fel kormányalakításra

Fotó: digi24.ro

FRISSÍTÉS

Megjelent hétfőn a Hivatalos Közlönyben a Nicolae Ciucă kormányalakítási megbízatásáról szóló államelnöki rendelet.

Az elnöki hivatal korábban közölte, hogy Klaus Iohannis államfő aláírta a Nicolae Ciucă kormányalakítási megbízásáról szóló dekrétumot. Klaus Iohannis a parlamenti pártokkal tartott hétfői konzultáció után jelentette be, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjét kéri fel kormányalakításra.

Sajtónyilatkozatában az államfő hangsúlyozta, hogy Nicolae Ciucát a PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek közösen javasolták a kormányfői tisztségre. Ezek a politikai alakulatok szilárd parlamenti többséget hoztak létre – tette hozzá.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vett részt a cotroceni-i egyeztetéseken.


FRISSÍTÉS

Az államfő hétfőn aláírta a Nicolae Ciucă kormányalakítási megbízásáról szóló dekrétumot – közölte az elnöki hivatal.

Klaus Iohannis a parlamenti pártokkal tartott aznapi konzultáció után jelentette be, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjét kéri fel kormányalakításra.

Sajtónyilatkozatában az államfő hangsúlyozta, hogy Nicolae Ciucát a PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek közösen javasolták a kormányfői tisztségre. Ezek a politikai alakulatok szilárd parlamenti többséget hoztak létre – tette hozzá.

Klaus Iohannis hétfőn a PNL, a PSD, az RMDSZ és az AUR küldöttségével tárgyalt az új kormány megalakításáról. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vett részt az elnöki hivatalban tartott egyeztetéseken.


Nicolae Ciucát kérte fel kormányalakításra hétfőn az államfő.

Klaus Iohannis a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Szociáldemokrata Párttal (PSD), az RMDSZ-szel és a Románok Egyesítéséért Szövetséggel (AUR) tartott aznapi kormányalakítási egyeztetései után jelentette be döntését a Cotroceni-palotában. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vett részt a megbeszéléseken.

Sajtónyilatkozatában az államfő hangsúlyozta, hogy Nicolae Ciucát a PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek közösen javasolták a kormányfői tisztségre. Ezek a politikai alakulatok szilárd parlamenti többséget hoztak létre – tette hozzá.

„Ezennel felkérem az itt jelenlevő Nicolae Ciucă urat, hogy alakítsa meg a kormányt, és kérje a parlament bizalmi szavazatát” – mondta Iohannis a Cotroceni-palotában.

Az alkotmány értelmében a miniszterelnök-jelöltnek tíz napon belül meg kell alakítania a kabinetet, amelynek beiktatásához a parlament támogatását kéri. A kormány összetételéről és programjáról együttes ülésen vitázik és szavaz a parlament.

Nicolae Ciucă nem először miniszterelnök-jelölt: az államfő október 21-én már felkérte erre a tisztségre, de a tartalékos tábornok visszaadta megbízatását, miután a PNL és az RMDSZ nem talált támogatást egy kisebbségi kormány beiktatásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában