Politika

2020.08.21. 13:02

Az alkotmánybírósághoz fordult a kormány a bizalmatlansági indítvány benyújtása kapcsán

Beadvánnyal fordult a kormány az alkotmánybírósághoz, kérve a kabinet és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását a bizalmatlansági indítvány benyújtása kapcsán – jelentette be pénteken a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Forrás: gov.ro

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Ionel Dancă szerint ugyanakkor kérik a Szociáldemokrata Párttól (PSD), hogy csak az alkotmánybíróság döntése után vitassák meg és szavazzanak a bizalmatlansági indítványról. Pénteki nyilatkozatában Dancă rámutatott, „minden normális ember” számára egyértelmű, hogy az alkotmány előírásai szerint parlamenti ülésszakonként egy bizalmatlansági indítvány nyújtható be és az is, hogy az alkotmány előírásai a kormány stabilitását hivatottak garantálni. „Csak a PSD-re jellemző visszaélésszerű értelmezéssel lehet úgy értelmezni, hogy annyiszor nyújthatnak be bizalmatlansági indítványt, ahányszor csak akarnak” – fogalmazott.

A miniszterelnöki kancellária vezetője szerint ugyanakkor az indítvány beterjesztésének procedúrája is alkotmányossági aggályokat vet fel. A liberálisok úgy vélik, sérti az alkotmányt és a házszabályt is, hogy rendkívüli ülésszakra hívták össze a két házat csak a bizalmatlanság indítvány felolvasása érdekében, a vita és a voksolás időpontjáról azonban nem szavazott a plénum. „Nem lehet egyik rendkívüli ülésszakban felolvasni az indítványt, majd egy másikban megvitatni és szavazni róla. Ez egy olyan jogi-alkotmányjogi aberráció, amit csak a PSD képes kitalálni” – nyomatékosította.

Az indítvány tartalmával kapcsolatban Dancă kijelentette, „hazugságok sorozatából” áll a szöveg, „semmi köze nincs a valósághoz”.

Borítóképen: Ionel Dancă

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában