inaktív pártok

2021.10.14. 14:49

Az AEP javasolni fogja, hogy töröljék a nyilvántartásból az inaktív pártokat

Fotó: stirileprotv.ro

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) javasolni fogja, hogy töröljék a nyilvántartásból azt a mintegy száz „inaktív” pártot, amelyek nem vettek részt legalább két egymást követő választáson az elmúlt választási években.

Az Expert Forum által szervezett csütörtöki vitán Constantin-Florin Mituleţu-Buică AEP-elnök rámutatott a pártalapítás könnyített eljárásának – miszerint a pártalapításhoz mindössze három, választójoggal rendelkező román állampolgár aláírása szükséges – 2015-ös bevezetése óta számos új alakulat jött létre, így jelenleg 190 párt szerepel a bukaresti törvényszék nyilvántartásában, ezek közül azonban csaknem száz minden tekintetben inaktív.

„Ez azt jelenti, hogy az elmúlt választási években nem vettek részt két egymást követő választáson, és nem nyújtottak be semmiféle jelentést sem az AEP-hez, sem az adóhatósághoz” – magyarázta, hozzátéve, javasolni fogják, hogy ezeket az alakulatokat töröljék a nyilvántartásból.

Mituleţu-Buică szerint a szóban forgó pártok nem is válaszolnak az AEP megkeresésére, az elmúlt három évben több ízben is kérték tőlük a jelentéseket, de nem kaptak semmiféle visszajelzést.

Septimiu Pârvu választási szakértő elmondta, az Expert Forum vizsgálata szerint mindössze 28-30 párt teszi közzé rendszeresen támogatóinak listáját, illetve tesz eleget a törvény által előírt egyéb kötelezettségeknek. A szakember ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy csökkentik a politikai pártok költségvetési támogatását, szerinte semmi nem indokolja, hogy választási évben összesen mintegy 50 millió eurós támogatásban részesüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában