Koronavírus Romániában

2020.10.16. 13:01

Arafat: Tőlünk függ, mennyire lesz súlyos a COVID-19-járvány második hulláma

A COVID-19-járvány második hullámának súlyossága az embereknek a korlátozó intézkedésekkel szembeni reakciójától függ – jelentette ki pénteken Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

'Úgy véljük, hogy a második hullám a tél folyamán áll be az északi féltekén. Tőlünk függ, hogy ez a második hullám mennyire lesz súlyos. Ha sikerül megállítanunk az esetszámok növekedését, megtartani a jelenlegi szinten, majd lassan csökkenteni a napi új esetek számát, ellenőrzés alatt tudjuk tartani a helyzetet, amint azt az első hullám idején is megtettük' – fejtette ki Arafat. Hozzátette, hogy ha a szabályokat nem tartjuk be, és nyomás hatására a hatóságok nem hoznak meg bizonyos korlátozó intézkedéseket, akkor 'lehetséges, hogy a harc sokkal nehezebb és hosszabb lesz'. 'Minden attól függ, hogy hogyan dolgozunk mindannyian össze' – szögezte le a DSU vezetője.

'A koronavírust nem lehet megállítani, az egyetlen megoldás a járvány ellenőrzés alatt tartására a megelőző intézkedések betartása. (...) De még a megelőzés sem nyújt 100%-os védelmet ' – hangsúlyozta.

Az intenzív terápiára szoruló esetek számának emelkedésével még nehezebb lesz a helyzet – tette hozzá. Megemlítette ugyanakkor, hogy más országokhoz viszonyítva Romániában sokkal nagyobb számú koronavírustesztet végeznek naponta. Arafat szerint van esély arra, hogy gyorsteszteket szerezzenek be, amelyek eredményének a feldolgozása kevesebb ideig tart, és ez segítséget jelentene jelen körülmények között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában