Koronavírus

2021.05.15. 09:57

Arafat: A rendezvények szervezőit megbüntetik, ha nem ellenőrzik, hogy a résztvevők be vannak-e oltva

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője közölte: a széleskörű részvételű rendezvények szervezőit, amelyeken csak beoltott személyek vehetnek részt, pénzbírsággal sújtják, ha ezt a feltételt nem tartják tiszteletben.

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

A rendezvények szervezőinek kötelességük lesz ellenőrizni, hogy a résztvevők be vannak-e oltva. Ellenkező esetben bírsággal sújtják őket – jelentette ki Arafat.

Azt is leszögezte: a rendezvényre belépő személyek esetében nem vesznek figyelembe olyan dokumentumot, amely azt igazolja, hogy az illető átesett a betegségen. A belépéshez oltási igazolvány vagy negatív teszteredmény kell.

A kormány péntek esti ülésén módosította a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározatot. Ennek értelmében május 15-étől nem kötelező a maszk viselése nem zsúfolt kültereken, és feloldják az éjszakai közlekedésre vonatkozó korlátozásokat.

A határozat értelmében engedélyezik a szabadtéri előadások, koncertek, fesztiválok és egyéb kulturális rendezvények megtartását, ám az eseményeken legfeljebb 500 néző vehet részt úgy, hogy védőmaszkot viselnek, és személyenként legalább két négyzetméteres terület áll rendelkezésre. Csak olyan személyek vehetnek részt az eseményeken, akik legalább tíz nappal előtte megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát, illetve akiknek negatív lett a 72 óránál nem régebbi RT-PCR tesztjük, vagy a 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük eredménye.

Kapacitásuk 50 százalékával nyithatnak a sport- és fitnesztermek, amennyiben legalább hét négyzetméter területet biztosítanak személyenként, és a településen a 14 napra összesített fertőzöttségi arány nem haladja meg a 3 ezreléket.

Zárt térben zajló sporttevékenység űzhető a kapacitás 70 százalékával, és személyenként négy négyzetméter biztosításával, amennyiben a résztvevők valamennyien legalább tíz nappal előtte megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában