Cudar idő

2021.02.11. 15:10

ANM: Másodfokú szélriasztás a hegyvidéken, fokozott lehűlés országszerte

Másodfokú (narancssárga) szél- és hóvihar riadót adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a Bánsági-hegyek, a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar vidékére.

Forrás: Pixabay

A szakemberek szerint csütörtök este 6 órától péntek este 6 óráig az említett vidékek 1500 méter fölötti térségében nagy erővel fog fújni a szél, a széllökések meghaladhatják a 110-130 kilométer/órás sebességet. A csütörtökről péntekre virradó éjszaka havazásra és hóviharokra kell számítani. A látási viszonyok jelentősen csökkenek, esetenként 50 méter alá.

Szintén péntek este 6 óráig van érvényben egy elsőfokú (sárga) szélriadó is, amely az ország nagy részét érinti. Ez idő alatt havazni is fog, az északnyugati, északi, keleti, délkeleti és középső országrészeken jegesedésre kell számítani.

A meteorológusok szerint csütörtökön és a péntekre virradó éjszaka a régiók többségében csapadékra lehet számítani: előbb eső, majd havazás formájában. Újabb hóréteg rakódik le, helyenként jelentős mennyiségben.

Az országszerte megerősödő szél fokozza a hidegérzetet. A széllökések sebessége eléri az 55-65 kilométert óránként, időlegesen pedig meghaladja a 70-80 kilométert is, főként az ország középső, déli és keleti részén. Erdélyben, Máramarosban, Moldvában, Munténiában, Dobrudzsában és a hegyvidéken hóvihar is előfordulhat.

A szél szombaton is hevesen fog fújni időközönként, de kisebb kiterjedésű területeket érint, főként a hegyvidéken és Moldvában.

Az időjárás fokozatosan fagyossá válik az ország minden régiójában, és egész jövő héten kitart a hideg. Az éjszakai hőmérsékletek átlagban mínusz 18 és mínusz 8 Celsius-fok között alakulnak, az Erdély keleti részében fekvő medencékben pedig akár mínusz 20 fok alá süllyednek. Napközben szintén negatív hőmérsékletekre lehet számítani.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában