Szigorlat

2020.02.23. 16:41

Akik nem tartják be a karanténra vonatkozó szabályokat, szankciókban részesülhetnek

Az egészségügyi hatóságok 14 napos karanténba fogják helyezni azokat a személyeket, akik az olaszországi Veneto és Lombardia tartományból érkeznek Romániába, és ha ezek a személyek nem tartják be a szabályokat, szankciókra számíthatnak, nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek vasárnap Adrian Streinu Cercel, a Matei Balş intézet vezetője.

Peking, 2020. január 24. Védõruhát viselõ munkás egy pekingi metróállomáson felállított ellenörzõpontnál 2020. január 24-én. Kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. Kínában eddig 830 fertõzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett. MTI/AP/Mark Schiefelbein

Fotó: Mark Schiefelbein

Arra a kérdésre, hogy hogyan fognak eljárni a hatóságok azon személyek esetében, akik azokból a térségekből érkeznek, ahol több koronavírus-fertőzés eset van, és nem tartják be az egészségügyi hatóságok javaslatait, Streinu Cercel a következőt válaszolta: 'Ha nem tartják be azokat, szankciókra számíthatnak, de remélem, nem fajul idáig a helyzet'.

„A bukaresti karantén-központ helyeit azoknak tartjuk fenn, akiket a Román Légierő katonai repülőgépekkel hazaszállít, a többi személynek a lakásán kell karanténba vonulnia a közegészségügyi igazgatóság (DSP) felügyelete alatt” – jelentette ki Streinu Cercel.

Rámutatott, a Matei Balş Intézet fel van készülve a páciensek fogadására, és hogy a többi három – Kolozsváron, Temesváron és Iaşiban létrehozott – központ személyzetét is megfelelő szakmai felkészítésben részesítették.

Az orvos szerint a kínai kutatók kifejlesztettek egy oltást, amely azonban még tesztelés alatt áll.

„Ha hatékonynak bizonyul, gyorsan el fogják terjeszteni az oltást” – mondta Streinu Cercel.

Az olasz hatóságok szerint nincsenek román állampolgárok a koronavírus-gyanús személyek között, tájékoztat vasárnap kiadott közleményében az egészségügyi minisztérium.

A tárca szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy Románia területén jelennek meg esetek, mivel az Olaszországban élő román állampolgárok gyakran utaznak haza, és közöttük vannak olyanok, akik Kínában jártak.

A minisztérium szerint az egészségügyi hatóságok 14 napos karanténba fogják helyezni azokat a személyeket, akik Olaszország Veneto és Lombardia tartományából érkeznek Romániába. Fokozzák ugyanakkor az ellenőrzéseket az országhatárokon, beleértve a nemzetközi repülőtereket is, ennek érdekében, ha szükséges, a minisztérium ideiglenes jelleggel áthelyez személyzetet a megyei egészségügyi igazgatóságoktól.

„Az egészségügyi intézmények kötelesek azonnal jelenteni a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak minden olyan esetet, amelyben felmerül a fertőzöttség gyanúja” – áll még a tárca közleményében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában