Források

2021.11.23. 10:51

A szenátus elnökének leváltása is szerepel a házbizottság ülésének napirendjén

Fotó: faxnews

Parlamenti források szerint Anca Dragu (USR) szenátusi házelnök leváltása is szerepel a felsőházi házbizottság keddi ülésének napirendjén. A testület fél 11-től ülésezik.

A házszabály szerint a szenátus elnökét a szenátorok legkevesebb egyharmadának kérésére mozdíthatják el a hivatalából, ha súlyosan vagy ismételten megszegte az alkotmányt vagy a parlament házszabályait.

Emellett a házelnök leváltása a szenátorok minősített többségének a javaslatára is kezdeményezhető, parlamenti ülésszakonként egy alkalommal. A kezdeményezők által aláírt javaslat elemzése után a házbizottság szavazással dönt arról, hogy a plénum következő ülésének napirendjére tűzi-e a házelnök leváltásának megvitatását.

Parlamenti források szerint a szenátus plénuma kedden 12 órától ülésezik.

A házszabály szerint nem vezetheti az ülést az a házelnök, akinek a menesztését kérik a szenátorok. Helyét a felsőház házbizottsága által kijelölt valamelyik alelnök veszi át.

A házelnök leváltásáról titkos szavazással, minősített többséggel döntenek szenátorok. Ha a javaslatot a szenátus elfogadja, azonnal megválasztják a felsőház új vezetőjét.

A parlamentben megváltoztak az erőviszonyok a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ koalícióra lépésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában