Hallgassa élőben!

A plágiumügyek megállapítását módosító tervezet miatt aggódnak

Agerpres

Nyílt levéllel fordult Klaus Iohannis államfőhöz az akadémiai és civil szféra képviselőinek egy csoportja, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) megszervezésére és működésére vonatkozó szabályzatot módosító tervezete, és különösen a plágiumgyanús ügyek elbírálásának javasolt metodológiája valójában a plagizálók felmentésének burkolt formája, és az akadémiai csalást bátorítja.

A nyílt levelet 13 civil szervezet képviselői, valamint több mint 160, Romániában és külföldön tevékenykedő egyetemi tanár és kutató írta alá. Arra kérték Klaus Iohannis elnököt, foglaljon állást Sorin Cîmpeanu oktatási miniszternek a CNATDCU szabályzatát módosító törvénytervezetéről, amely szerintük törvényes kibúvókat teremtene a plagizálók számára a plágiumvád elkerülésére, valamint megnehezítené vagy éppen ellehetetlenítené a plágium tényének megállapítását.

A nyílt levél aláírói többek közt azt kifogásolják, hogy a plágiumra vonatkozó feljelentések elbírálásának folyamatából kizárnák a Felsőoktatás, Kutatás, Fejlesztés és Innováció Finanszírozásáért Felelős Végrehajtó Egységet (UEFISCDI), és egy új intézményt, a CNATDCU titkárságát bíznák meg a doktori értekezésekre vonatkozó panaszok befogadhatóságának elbírálásával. Ezen kívül a feljelentésnek egy további rostán, az oktatási minisztérium jogi igazgatóságának szűrőjén is át kellene mennie, mielőtt egyáltalán elbírálásra kerülne. Ez a folyamat bürokratizálódásához és túlzott megnehezítéséhez vezetne – állítják a levél aláírói.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön reagált a nyílt levélre, és azt üzente a törvénytervezet kezdeményezőinek, hogy vegyék figyelembe az abban megfogalmazott aggodalmakat.

Hozzátette, továbbra is zéró toleranciával viszonyul az akadémiai feddhetetlenség csorbulásával szemben.

‘A plágium a szellemi tulajdon ellopását jelent, és elfogadhatatlan, hogy meggyőző bizonyítékok esetén se visszakozzanak a plágiummal gyanúsított személyek, ahogyan az a szilárd demokráciákban történik. A társadalom fejlődése érdekében az illetékes intézményeknek szigorúan meg kell büntetniük azokat, akik visszaélnek mások szellemi munkájával, de azokat is, akik ezt elősegítik„ – szögezte le az államfő.

Borítókép: IllusztrációA nemzetközi sajtó Hamiltonról: „Ez az ember egy élő legenda”
A nemzetközi sajtó elsősorban a címvédő Lewis Hamilton 100. futamgyőzelmét taglalja a Forma-1-es Orosz Nagydíj másnapján, a svájci Blick szerint „Ez az ember egy élő legenda!”.
Gulyás: Brüsszelnek komolyan át kell gondolnia Közép-Európához való viszonyát
A brüsszeli tisztviselők problémája, hogy nem képesek tolerálni a másságot – mondta a miniszter.
Bartók-évfordulós zongoraest volt a PKE-n
Bartók születésének 140. évfordulója alkalmából Ábrám Endre zongoraestjére került sor szeptember 25-én, szombaton 18 órai kezdettel a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) szervezésében.
CFA Románia: 6,8 százalékos költségvetési hiány várható idén
Orbán Viktor: nem hagyjuk, hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak!
Már 700 ezren aláírták a Fidesz és a KDNP Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petícióját – jelentette be közösségi oldalán a kormányfő.