Tervezet

2020.04.01. 15:01

A különnyugdíjak progresszív megadóztatásáról szóló javaslatot terjesztett a parlament elé a PNL

A PNL képviselőházi és szenátusi frakcióvezetője,Florin Roman és Daniel Fenechiu a gazdasági és adóügyi-költségvetési intézkedésekről szóló intézkedéseket tartalmazó, 2020/29-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabályhoz nyújtotta be a különnyugdíjak 10-95 százalékos megadóztatásáról szóló javaslatot.

Ennek értelmében a törvényhozók, a bírák és ügyészek, az alkotmánybírák, a számvevőszéki alkalmazottak, a Nép Ügyvédje és a diplomáciai személyzet, pilóták különnyugdíját adóztatnák meg. A rendőrök és a katonák különnyugdíjára nem vonatkozna az intézkedés, jegyzi meg közleményében Florin Roman.

A javaslat szerint a 2001 és 4000 lej közötti speciális nyugdíjakat 10 százalékos, a 4001 és 7000 lej közöttieket 60 százalékos, a 7000 lej fölöttieket pedig 95 százalékos adóval sújtanák. A különnyugdíjak megadóztatásával megtakarított pénzt orvosi felszerelések és egészségügyi eszközök vásárlására, illetve „a koronavírus elleni küzdelem első vonalában harcolók anyagi ösztönzésére” fordítanák – állítják a kezdeményezők.

Roman hangsúlyozza, azért javasolják a progresszív adózást, mert így az intézkedés nem menne szembe az alkotmánybíróság egy korábbi határozatával, amely tiltja a különnyugdíjak teljes eltörlését. „Emellett a sürgősségi rendeletet törvényerőre emelő jogszabály módosítása akár egy hét alatt átmehet a parlamenten, ha van erre politikai akarat. Meggyőződésem, hogy valamennyi felelős politikai erő támogatni fogja” – tette hozzá Roman.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna üdvözölte a javaslatot, ugyanakkor ama meggyőződésének adott hangot, hogy gyorsabb lenne az eljárás, ha külön sürgősségi kormányrendeletet adnának ki erről.

Barna ugyanakkor emlékeztetett, kedden alakulata is a parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet a különnyugdíjak megadóztatásáról. E szerint a 3500 lej fölötti nyugdíjakra 90 százalékos, a 2000 és 3500 lej közöttiekre 10 százalékos adót vetnének ki. Az USR ugyanakkor egy Facebook-bejegyzésben felhívja a figyelmet, hogy a PNL tervezete nem terjed ki a polgármesterek, az államfő és a titkosszolgálatok alkalmazásában állók nyugdíjára. „Reméljük, hogy ez csak egy hiba, egy mulasztás volt, nem volt szándékos” – nyomatékosítják.

A Pro Románia elnöke, Victor Ponta bírálta a liberálisok kezdeményezését. Egy Facebook-bejegyzésben azt írja, ha a PNL valóban meg akarná adóztatni a különnyugdíjakat, sürgősségi kormányrendeletet adhatott volna ki erről az eltelt hat hónapban, amióta kormányon van.

„Miért nyújtanak be törvénytervezetet erről a parlamentbe, hiszen jól tudják, hogy meg fogják támadni az alkotmánybíróságon, és soha nem fogják alkalmazni?” – teszi fel a kérdést Ponta.

Borítóképünkön: Florin Roman

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában