Kártérítés

2019.12.04. 19:32

A kormány magára vállalta a medvekárok költségeinek megtérítését december 24-ig

Az idei költségvetés kiegészítésekor az RMDSZ azt kérte az új kormánytól, hogy külön pénzalapot különítsen el a több éve ki nem fizetett medvekárok rendezésére.

Fotó: Illusztráció

Szerdán több mint kétmillió lejt utalt át a gazdáknak a medvekárok kifizetése céljából a környezetvédelmi tárca abból a 3 millió lejes alapból, amelyet a szövetség kérésére jóváhagyott az idei költségvetés kiegészítésekor a kormány – olvasható az RMDSZ közleményében.

Az összegeket közvetlen módon utalja a szaktárca a károsultaknak. Karácsonyig vállalta a kormány ennek e problémának a megoldását. Bevezették a megelőző kilövési kvóta kibocsátását a szakbizottságokban Szerdán a szakbizottsági ülésen a medvék kilövési kvótáját szabályzó törvénytervezetbe beemelték azt az előírást, amely szerint a környezetvédelmi minisztérium köteles lesz visszatérni a 2016 előtti megelőző kilövési kvóta kibocsátásának procedúrájához. Valamint a szaktárcának minden év május 15-ig el kell fogadnia a következő vadászidényre a megelőző kilövési előírásokat. Ez a kvóta szintén az RMDSZ javaslatára került be a törvénytervezetbe.

A szakbizottsági ülésen nem fogadták el az RMDSZ azon javaslatát, amely megszüntette volna a medvék szigorúan védett állapotát.

A Szövetség képviselői a plénumban is fenntartják ezt a módosító javaslatot.

(Borítókép: illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában