Elkeserítő rekordok

2020.01.08. 15:48

A klímaváltozás hatásai Romániát sem kerülik el

India északi részén brutális hidegfront söpört végig az elmúlt hetekben, mindeközben Norvégiában már kétszer megdőlt a melegrekord a téli időszakot tekintve.

Pikó Stefánia

December utolsó hetében 119 éves rekordot döntött a hideg több napig tartó 3 fokos hőmérséklettel. Új-Delhiben ekkor 9.4 fokot mértek, amely a helyi meteorológiai szolgálat vezetőjének elmondása szerint a fele a normális átlag hőmérsékletnek az év ezen szakában.

Új-Delhiben ételosztásra várnak a hajléktalanok Fotó: Anushree Fadnavis/Reuters

 

India az elmúlt 22 év egyik legkegyetlenebb telét igyekszik éppen átvészelni, mindeközben Norvégiában már kétszer megdőlt a melegrekord a téli időszakot tekintve. Január elején 19 fokot mértek Sunndalsøra településén. A Trondheim-Vollban lévő meteorológiai állomáson 10.2 fokot mértek, amely az állomás létezése óta a legmagasabb hőmérséklet, az ezelőtti rekord pedig 10.1 fok, 1950-ből.

Norvégiában szokatlan melegrekord dőlt meg az év elején Fotó: Dag Sovik/Rauma Kommune

 

Az ausztráliai bozóttüzek 2019 novembere óta szünet nélkül pusztítanak, menekülésre kényszerítve a lakosok egy részét, időnként pedig halálos áldozatokat is megkövetelve. Ha nem is olyan látványosan, de Romániára is kiküszöbölhetetlenül hatnak a klímaváltozás, klímakatasztrófa jelenségei. Több sajtóorgánum is beszámol néhány olyan változásról, következményről, amelyekre Romániában számíthatunk.

A Duna-delta jövője

A klímaváltozás egyik következménye a tengerszint emelkedés – ez alól pedig nem képez kivételt a Fekete-tenger sem. A Grigore Antipa Intézet és egyéb statisztikák egyértelműen kimutatják, hogy a Fekete-tenger 20 cm-t emelkedett az elmúlt nyolcvan évben. Ez a tengerszint-emelkedés a jövőben veszélyeztetheti a Duna-delta, illetve a tenger egyes partszakaszainak megmaradását. Távolinak tűnhet a veszély, a kolozsvári lap azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a Duna-delta több hektárnyi földterületét már el is nyelte a tenger. Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche partszakaszok egyes részeit 2050-re elfedheti a tenger – erősítették meg romániai kutatók. A tengerszint-emelkedés mellett aggasztó ennek hőmérsékleti változása is, mely négy helyett évek óta tíz fok decemberben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában