Fertőzöttség aránya

2021.09.15. 19:14

COVID-igazolványhoz kötnék a gazdasági tevékenységeket egyes településeken

A kormánynak nem áll szándékában leállítani a gazdasági tevékenységeket a 3 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken, ám fontolóra veszi annak az intézkedésnek a bevezetését, hogy csak uniós digitális COVID-igazolvány birtokában lehessen betérni kávézókba, vendéglőkbe, vagy részt venni esküvőkön és keresztelőkön.

Covid-19 outbreak or new Coronavirus, 2019-nCoV, virus on a map of ROMANIA . Covid 19-NCP virus: contagion and propagation of disease. Pandemic and viral epidemic.,Image: 516401649, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Fotó: Illusztráció

Erről egy újságírói kérdésre válaszolva beszélt a miniszterelnök a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján. Florin Cîţu kifejtette: a 3 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken a gazdaság működtetéséhez szükség van a „monitorozás valamilyen formájára”. Erre alkalmas eszköz a QR-kóddal ellátott uniós COVID-igazolvány, ezért terítékre került az a javaslat, az éttermek és a kávézók csak igazolvánnyal rendelkező vendégeket engedjenek be – magyarázta.

„Ez egy javaslat, amit jóvá kell hagynia az országos vészhelyzeti bizottságnak is. Emellett természetesen a vendéglői alkalmazottaknak maszkot kell viselniük, tehát lesznek más feltételek is. Ám az alapelv az, hogy ne állítsuk le a gazdaságot 3 ezrelék fölötti fertőzöttségi ráta esetén” – részletezte a miniszterelnök.

Kérdésre válaszolva Florin Cîţu elmondta, a kormány legkésőbb jövő héten dönt arról, hogy az uniós COVID-igazolvány birtoklásához köti-e vendéglők, kávézók látogatását, és az esküvőkön, keresztelőkön való részvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában