Eljárás

2020.01.14. 12:55

Eljárást indítottak a marosvásárhelyi polgármester kijelentései miatt

Meghallgatásra várja jövő kedden Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az elöljáró gyermekvállalást érintő kijelentései miatt. Florea azt írta ugyanis Facebook-bejegyzésében, hogy bizonyos feltételekhez kell kötni a gyerekvállalást.

 

'Hivatalból eljárást indítottunk. Elküldtük már a beidézést a polgármesternek a marosvásárhelyi irodájába. Jövő héten, kedden hallgatjuk ki, és azt szeretném, ha szerdán a CNCD igazgatótanácsában is megvitatnánk az ügyet' – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Asztalos Csaba, a tanács elnöke.

Leszögezte, nem akar a kérdésben nyilatkozni a meghallgatás és az ügy megvitatása előtt.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester hétfőn kijelentette, hogy a gyermekvállalást bizonyos feltételekhez kellene kötni: a jövendőbeli szülőknek stabil munkahellyel és lakással, megfelelő jövedelemmel és végzettséggel kell rendelkezniük; ugyanakkor ne lehessen gyereket vállalni bizonyos, törvény által megszabott kor alatt. Ha mégis egy olyan párnak születne gyermeke, amely nem felel meg a felsorolt feltételeknek, annak állami gondozásba kellene kerülnie, és ebben az esetben a szülőknek nem folyósítanák a gyermeknevelési pótlékot. A szülők visszakaphatnák gyereküket, amikor eleget tesznek az említett feltételeknek.

'Úgy gondolom, nem kellene bármi áron növelni a szaporulatot. Romániában sok hátrányos helyzetű család van (és nem a fogyatékkal élő személyekre gondolok), amelynek tagjai munkaképesek, de nem akarnak dolgozni és kizárólag a gyermeknevelési pótlék érdekében hoznak világra gyerekeket. Az ilyen közegben nő a bűnözési ráta, a gyermekelhagyás, az iskolázottság hiánya. Meggyőződésem, hogy egy komoly közvita és a gyermekpénzt jövedelemforrásként kezelő érintettek felvilágosítása nyomán, újraindulna a terhesség-megelőzési program is' – írta Florea Facebook-bejegyzésében.

Borítóképen: Dorin Florea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában