Sajtótájékoztató

2021.05.13. 13:42

Ioana Mihăilă: Nem szabad „elpolitizálni” a járvány egyetlen aspektusát sem

Fotó: Alexandru Nițescu

A parlament előtt fogja bemutatni a COVID-19-cel fertőzöttek halálozási adatainak jelentését ellenőrző bizottság által feltárt eltéréseket – közölte csütörtökön Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă sajtótájékoztatóján helyesnek nevezte a parlament erre vonatkozó igényét, kijelentve, hogy a COVID-halálozási adatok jelentései közötti eltérések bemutatása az átláthatóság és a felelősségteljes hozzáállás jele.

Ugyanakkor az is felelősségteljes magatartásról tanúskodik, ha a törvényhozók nem „politizálják el” a COVID-19 járvány egyetlen aspektusát sem – vélekedett a miniszter.

A terepen tapasztalt 'valóság' azt mutatja, hogy voltak olyan COVID-19-gyanús halálesetek, amelyek esetében a pácienst nem tesztelték, így nem is állították fel a koronavírussal való megfertőződés diagnózisát, és nem COVID-19-halálesetként jelentették be az esetet – mutatott rá Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

Csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján a miniszter rámutatott, a COVID-19-cel fertőzöttek halálozási adatainak jelentését ellenőrző bizottság által feltárt eltéréseket tartalmazó jelentés következtetései egyrészt a terepen tapasztalt „valóságra” támaszkodnak: voltak olyan otthon, vagy az idősgondozó otthonokban bekövetkezett elhalálozások, amelyek a koronavírussal való megfertőződés nyomán következtek be, tekintve, hogy az elhalálozott személy kontaktszemélyei között voltak fertőzöttek, de a meghalt személyt nem tesztelték, így halálát nem is jelentették COVID-19-halálesetként. Másrészt pedig a kórházakban voltak heveny okok – szívinfarktus, sérülések, belső vérzések, stb. – miatt bekövetkezett elhalálozások COVID-19-cel diagnosztizált pácienseknél.

A miniszter szerint 'az a fontos', hogy az adatok „minél jobban közelítsenek a valós értékekhez”, és nem az, hogy minél gyorsabban közzétegyék azokat, és ennek a megoldásán kezdtek el dolgozni, össze fogják hangolni a jelentések eljárási módját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában