Színház

2023.06.07. 14:45

Szophoklész Elektráját mutatják be a kolozsvári magyar színházban

Az évad utolsó bemutatójaként a Szophoklész tragédiája nyomán, Kali Ágnes és Botond Nagy szövegadaptációja alapján készült Elektra című előadást viszi színre a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata - közölték szerdán sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

MTI

A görög tragédiát Botond Nagy rendezésében láthatja a közönség, a fiatal sepsiszentgyörgyi rendezőnek az utóbbi években ez a negyedik rendezése Kolozsváron - idézte fel Tompa Gábor színházigazgató. Botond Nagy elmondta, hogy a számos szövegváltozat közül azért döntött Szophoklészé mellett, mert úgy érezte, nagyon erős szöveg és a szereplőket állítja középpontba. Alkotótársaival ezt próbálták meg demisztifikálni, megfosztani a görög mitológiai elemektől és közelebb hozni a kortárs társadalmunkhoz úgy, hogy közben megtartották a lényegét.
A rendező szerint az Elektra önreflexióra késztet, azt mutatja be, hogyan próbál szabadulni az ember a múlt hatása alól, és min megy keresztül eközben. Ehhez a rendező főleg üres tereket használt díszletként, „ahol a színész egyszerűen csak létezhet” - mondta Botond Nagy. A díszletet és jelmezeket a számos neves román rendezővel dolgozó Dragos Buhagiar tervezte. Kali Ágnes dramaturg szerint épp a szereplőközpontúsága miatt döntöttek Szophoklész szövege mellett, amit oly módon demisztifikáltak, hogy a szereplők igazsága kerüljön előtérbe.
Az előadás zenéjét szerző Claudiu Urse elmondta, maga is a szereplők érzelmi állapotából, az ezek lelkében zajló viharból és csendből inspirálódott, belső rezdüléseikből indult ki.
Elektra szerepében Albert Csilla színművész látható, aki elmondta: bár meglepte, hogy ő kapja a címszerepet, teljesen megbízott a rendezőben, aki az eddigi közös munka során számos "kínlódás közepette" látta. Klütaimnésztra szerepét Györgyjakab Enikő, Aighisztoszt Váta Lóránd, Oresztészt Kiss Tamás, Khrüszothemiszt Román Eszter alakítja. Oresztész nevelőjeként Kardos M. Róbert nagyváradi színművész tűnik fel a színen, akit húsz év után láthat ismét a kolozsvári közönség. Az előadás bemutatóját június 13-án tartják a kolozsvári magyar színház stúdiótermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában