Földfizikai intézet

2023.06.07. 15:04

Az 5,2-es bánsági földrengésnek eddig 13 utórezgése volt

Illusztráció

Agerpres

A Bánságban 5,6 kilométeres mélységben kedd este bekövetkezett, a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengésnek eddig 13 utórezgése volt - jelentette ki szerdán az országos földfizikai intézet (INCDFP) igazgatója.
Constantin Ionescu sajtótájékoztatón elmondta, hogy az epicentrumban a szeizmikus mozgás intenzitása 7-es volt az 1-től 12-ig terjedő Mercalli-skálán, a közelben fekvő településeken, többek között Aradon és Lippán a földrengés 6-os intenzitással érződött. A 100 kilométeres körzeten kívül eső településeken, így Nagyváradon, Kolozsváron, vagy az ország déli részében az intenzitása 4-es volt. A földrengést emellett érezni lehetett Magyarország, Horvátország és Szerbia területén is - tette hozzá.
Ionescu szerint eddig 13 utórezgést észleltek, ezek közül a legnagyobb 3,2-es erősségű volt a Richter-skálán, a legutóbbi, 2,2-es erősségű lökéshullámot pedig szerda reggel regisztrálták.
'Az a vidék ismert szeizmikus zóna. Voltak még a történelem folyamán 5-ös erősségű földmozgások, tehát a mostani nem egyedi eset, és azt sem jelenti, hogy most kezdődött el a szeizmikus tevékenység a térségben' - szögezte le az intézet igazgatója.
Mihail Diaconescu tudományos kutató szerint a térség szeizmikus tevékenységét az adriai mikrolemez észak felé történő elmozdulása és ezzel egyidejű kelet felé történő rotációja eredményezi.
Kedd este 20:26 órakor a Richter-skálán 5,2-es erősségű földrengés történt a Bánságban, Arad megyében.
A földfizikai intézet tájékoztatása szerint epicentruma 11 kilométerre volt Aradtól, 42 kilométerre Temesvártól, 68 kilométerre Békéscsabától, 96 kilométerre Resicabányától, 99 kilométerre Szegedtől.
Az idei legnagyobb romániai földrengést - 5,7-es erősségűt - február 14-én mérték Gorj megyében, 6,3 kilométeres mélységben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában