Tanügy

2023.05.26. 08:01

Kormányszóvivő: Az oktatási törvények új jogokat írnak elő szeptember elsejétől a tanároknak

Agerpres

Csütörtök esti sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő ismertette azokat az új jogokat, amelyeket a tanárok a szeptember 1-jén hatályba lépő oktatási törvények értelmében élveznek majd. Dan Cărbunaru ugyanakkor felkérte a pedagógusokat, hogy vegyék tudomásul a kormány párbeszédre való hajlandóságát és azt a tényt, hogy a Ciucă-kabinet egy sor konkrét intézkedést készített elő, például megemeli a tanügyi kisegítő személyzet fizetését.
A szóvivő elmondta, hogy a kormány 'a legnagyobb felelősséggel és tisztelettel' kezeli az oktatás társadalmi szerepét. Hozzátette, hogy az elmúlt évtizedek során 'sok hiányosság' halmozódott fel az oktatási rendszerben, amelyeket fenntartható módon és a lehető leggyorsabban kell megoldani.
Emlékeztett arra, hogy kisegítő személyzet béremelését előíró sürgősségi rendelet pénteki elfogadásával kimerülnek a jogi lehetőségek a tanügyi alkalmazottak további fizetésemelésére, viszont a készülő új közalkalmazotti bértörvényben a tanárok javadalmazása 'a bértábla felső részébe' kerül. 'Ez a kormány szakszervezetekkel szembeni vállalása, ami az új kormányprogramba is bekerül' - mondta Cărbunaru.
A kormányszóvivő az oktatási törvényekben szereplő új jogok között említette azt, hogy a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok az országos bruttó minimálbér ötszörösének megfelelő támogatást kapnak, amikor elfoglalják a munkahelyüket. Emellett a tanárok ingázási költségeit ezentúl nem az önkormányzatok költségvetéséből, hanem a központi büdzséből fedezik, elkerülendő a kifizetések akadozását.
Cărbunaru közlése szerint a törvények előírják azt is, hogy a pedagógusok a nyugdíjazásukkor az alapbérük kétszeresének megfelelő prémiumot kapnak. Az iskolaigazgatók és a tanfelügyelőok pedig a kollektív munkaszerződésnek megfelelően a jelenleginél hosszabb pihenőszabadságra lesznek jogosultak.
A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy az országos helyreállítási tervnek megfelelően a következő években összesen 3,6 milliárd eurós befektetések várhatók a hazai oktatásban, többek között mintegy 10 ezer új iskolai laboratóriumot hoznak létre vagy korszerűsítenek.
Ami a felsőoktatást illeti: szeptember 1-jétől az egyetemek a tanárok konkrét tevékenységének és teljesítményének függvényében emelhetik az alapbéreket, és nyugdíjazásukkor az egyetemi oktatókat is az alapbérük kétszeresének megfelelő prémium illeti meg - sorolta Cărbunaru.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában