A föld napja

2023.04.22. 12:09

Iohannis: Prioritásként kell kezelnünk a környezeti kihívásokat

Illusztráció

Agerpres

A Föld napja alkalmából közzétett üzenetében Klaus Iohannis államelnök felhívta a figyelmet, hogy a környezetromlás hatalmas emberi és anyagi költségekkel jár, ezért időt és forrásokat kell találni a megelőzésére. 'A Föld napja, amelyet világszerte április 22-én tartanak, új lehetőséget kínál arra, hogy megkongassuk a vészharangot, és prioritásként kezeljük a környezeti kihívásokat, amelyek közvetlenül összefüggnek jólétünkkel és egészségünkkel. Bolygónk egyre gyorsuló éghajlatváltozással, a biológiai diverzitás csökkenésével, a városok nem fenntartható fejlődésével, levegőszennyezéssel és műanyagszennyezéssel néz szembe. A környezetromlás hatalmas emberi és anyagi költségekkel jár, és a számos válság és kihívás ellenére, amelyekkel szembe kell néznünk, időt és forrásokat kell találnunk a megelőzésére' - idézi az elnök üzenetét az Államelnöki Hivatal közleménye.

Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy uniós szinten a javasolt cél a klímasemlegesség elérése 2050-re.

'Románia elnökeként közvetlenül hozzájárultam az Európai Tanácsban folytatott tárgyalásokhoz, amelyek eredményeként Románia jelentős összegeket kapott a környezetvédelemre és a zöld átállásra. A román hatóságoknak fel kell gyorsítaniuk erőfeszítéseiket e támogatások felhasználása érdekében, ezért mozgósításra szólítok fel minden központi és helyi közintézményt' - fejtette ki Iohannis.

Az államfő szerint 'az európai alapok lehívásával és a szennyvízzel, az erdősítéssel, a zöld energiával vagy az energiahatékonysággal kapcsolatos projektek megfelelő megvalósításával hozzájárulunk az egészségesebb környezethez, az otthonok kényelmének növeléséhez, az egészségügyi szolgáltatásokhoz és az energiához való hozzáféréshez', de új munkahelyeket is teremteni lehet az átálláshoz szükséges ágazatokba való beruházások révén.

Az elnök szerint a fokozottabb környezetvédelem és a sikeres zöld átállás szempontjából alapvető fontosságú beruházás az éghajlati és környezeti nevelés. Az utóbbi évben pedig Románia fontos előrelépéseket tett e tekintetben: elfogadta a környezeti nevelésre vonatkozó nemzeti stratégiát, bevezette a tanév rendjébe a zöld hetet, és a környezetvédelemmel és az éghajlatváltozással kapcsolatos oktatási tevékenységeket és forrásokat tartalmazó digitális platformot fejlesztett ki. A következő időszakban ezen a téren is fokozni kell és fel kell gyorsítani az erőfeszítéseket - szögezte le.

Iohannis azt is kiemelte, hogy az éghajlatváltozás korlátozása és az ahhoz való alkalmazkodás, valamint a környezetromlás elleni hatékony küzdelem olyan globális erőfeszítés, amely nemzetközi együttműködést és kölcsönös támogatást igényel.

'Köszönöm mindenkinek, hogy vigyáz a bolygónkra!' - zárta üzenetét Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában