Szeizmikus aktivitás

2023.02.07. 16:12

Constantin Ionescu (INCDFP): A romániai földrengéseknek semmi közük a törökországiakhoz

Illusztráció

Agerpres

A Romániában bekövetkezett földrengéseknek nincs közük a törökországiakhoz, Vrancea környékén normális a szeizmikus aktivitás - nyilatkozta kedden az AGERPRES-nek Constantin Ionescu, az országos földfizikai intézet (INCDFP) vezérigazgatója.
A Törökország keleti felében, az anatóliai lemez keleti törésvonalán bekövetkezett földrengés elég távol esett tőlünk és felszíni volt. Véletlen egybeesés volt, hogy Romániában ezzel egy időben történt földrengés. A kettőnek semmi köze egymáshoz, nem a törökországi váltotta ki a romániai földmozgást - szögezte le a szakember.
Magyarázata szerint ahhoz, hogy ok-okozati viszonyt lehessen feltételezni a két földrengés között, előbb az észak-anatóliai törésvonalnak kellett volna aktiválódnia, és utána következett volna a romániai szeizmikus térség.
Ionescu hangsúlyozta, hogy Vrancea térségében a szeizmikus aktivitás normális, itt mind a mélyben, mind a felszínen szoktak földrengések lenni.
Egy 7,7-es és egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg hétfőn Törökország délkeleti részét, és ezeket több mint száz utórezgés követett. A szakemberek szerint a következő hetekben is élénk lesz a térségben a szeizmikus tevékenység.
Hétfő hajnalban Romániában is öt felszíni földrengést jegyeztek Vrancea szeizmikus térségben, Buzău megyében. Az első 4,6-os erősségű volt a Richter-skálán, az utórezgések erőssége 2 és 2,9 közötti volt.
Kedd reggel is volt egy földrengés Buzău megyében, ez 3,5-ös erősségű volt a Richter-skálán és 145,5 kilométeres mélységben következett be.
Romániában a tavalyi év legnagyobb szeizmikus mozgását november 3-án mérték, az 5,4-es erősségű volt. 2021-ben a legnagyobb földrengés 4,7-es erősségű volt, és május 26-án következett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában