Nyilatkozat

2023.01.16. 09:14

Moldovai parlament elnöke: Jelenleg nincs közvetlen háborús veszély a Dnyeszteren túli területeken

Forrás: Facebook/Igor Grosu

Agerpres

Igor Grosu, a Moldovai Köztársaság parlamentjének elnöke úgy nyilatkozott vasárnap, hogy nem áll fenn a közvetlen veszélye annak, hogy a háború kiterjed Transznisztriára.
A moldovai parlament elnöke vasárnap a román kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt Bukarestben. A politikust a régió biztonsági helyzetéről kérdezték az újságírók, tekintve, hogy Alexandru Musteaţă, a Moldovai Köztársaság hírszerzésének (SIS) vezetője decemberben azt mondta, hogy Oroszország a Dnyeszter Menti Köztársaság (Transznisztria) lerohanására készül.
Igor Grosu azt felelte, a SIS igazgatója az Orosz Föderáció hadseregének tábornokai által tett kijelentésekre, illetve térképekre alapuló elemzésekre utalt, amelyek szerint az orosz haderők Mikolajiv, Odessza és Transznisztria felé szándékoztak előrenyomulni. „Jelenleg nem áll fenn ez a veszély, hisz láttuk az ukrán erők sikerét Herszonban, és azt is, hogy a megszálló hadsereget visszaszorították a folyó túlpartjára. Jelenleg tehát nincs közvetlen veszélye a konfliktus eszkalálódásának, a háborúnak a Dnyeszteren túli területeken” - mondta. Hozzátette ugyanakkor, Transznisztriában 'feszültség' érzékelhető mind a lakosság, mind 'az ottani úgynevezett adminisztráció' körében is. „Összességében: nem akarnak eszkalációt. Ezt szűrjük le a párbeszédből is, a magatartásból is. Eddig sikerült megőriznünk a stabilitást, remélem, hogy a jövőben is meg tudjuk tartani” - mondta a Moldovai Köztársaság parlamentjének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában