Nyilatkozat

2023.01.28. 10:16

Közös nyilatkozatot írt alá a francia, a holland és a román külügyminiszter Bukarestben

A francia-holland-román biztonsági együttműködésről írt alá pénteken közös nyilatkozatot Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter.

Forrás: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/Facebook

Agerpres

A nyilatkozatban leszögezik, a három ország elkötelezett a diplomáciai kapcsolataik bővítése és elmélyítése, valamint a közös biztonságot fenyegető veszélyekkel való szembenézés képességének megerősítése mellett. Kifejtik, a pénteken Bukarestben aláírt nyilatkozat jelzi, hogy előbbre kívánják vinni partneri kapcsolataikat többek között a külpolitika, a fenntartható fejlődés és más, közös érdeket képviselő kérdések terén.

Az aláírók megerősítették a NATO-n belüli együttműködést, valamint az Ukrajna és a Moldovai Köztársaság támogatására irányuló szándékot.

"Románia, Franciaország és Hollandia elítéli az orosz agressziót Ukrajnában. Fokozni fogjuk az ukrán népnek nyújtott támogatásunkat, hogy segítsük őket a hatékony önvédelemben. Megismételjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül, ugyanakkor többdimenziós segítséget nyújtunk Ukrajnának, többek között a hosszú távú ellenállóképesség kiépítése és az újjáépítése terén" – olvasható a nyilatkozatban. A dokumentum említést tesz a Moldovai Köztársaságot segítő platformról, amelyet Románia, Franciaország és Németország kezdeményezett.

Ugyanakkor az aláírók elköteleződésüket fejezik ki az illegális migráció visszaszorítása mellett az erre vonatkozó uniós megállapodás szellemében.

A dokumentum szerint Franciaország és Hollandia 2türelmetlenül várja, hogy Románia a lehető legrövidebb időn belül csatlakozzon a schengeni övezethez". "Románia csatlakozása egyértelműen fogja bizonyítani azt az elvet, hogy a csatlakozás lehetséges, ha a feltételek teljesülnek. Románia, Franciaország és Hollandia kiemelkedő fontosságúnak tartja a schengeni térség ellenállóképességét és különösen a hatékony határellenőrzést, és az országok elkötelezettek amellett, hogy együttműködjenek - más partnerekkel is - az EU külső határainak biztonságosabbá tételéért" – írja a három külügyminiszter. A dokumentum szerint Franciaország és Hollandia azt is támogatja, hogy Románia a közeljövőben csatlakozzon a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).

A Bukarestben aláírt nyilatkozat kitér az MH17-es repülőgép ügyére is, hangsúlyozva az igazság kiderítésének és a vétkesek felelősségre vonásának fontosságát, hogy igazságot szolgáltassanak az áldozatoknak és rokonaiknak.

"Üdvözöljük az Emberi Jogok Európai Bíróságán és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnél folyó eljárásokat Oroszország ellen" – olvasható még a dokumentumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában