Diplomácia

2023.01.20. 13:59

Kelemen Hunor szerint Emil Hurezeanu nagykövet visszaküldése Bécsbe a román-osztrák párbeszéd újrakezdését jelenti

Kelemen Hunor szerint Románia ausztriai nagykövete, Emil Hurezeanu visszaküldése Bécsbe azt jelzi, hogy a két ország egy hónapos szünet után újrakezdi a diplomáciai párbeszédet.

Forrás: Facebook/Kelemen Hunor

Fotó: Gönczy Tamás

Agerpres

Az RMDSZ elnökét pénteken az államfő döntéséről kérdezték az újságírók Erdőszentgyörgyön. Csütörtökön Klaus Iohannis az osztrák fél kezdeményezésére telefonon egyeztetett osztrák hivatali kollégájával, Alexander Van der Bellennel, a megbeszélést követően pedig bejelentette, hogy a román nagykövetet visszaküldi Bécsbe.
Kelemen Hunor természetesnek nevezte az államfő döntését. Kifejtette, Emil Hurezeanu visszaküldése Bécsbe azt jelzi, hogy Románia és Ausztria újraindítják a párbeszédet, és ez 'normális', mert 'végül is mindannyiunk közös célja a schengeni övezet bővítése', és ezt 'nélkülünk, valamint Ausztria, Bulgária és Hollandia nélkül nem lehet megoldani'.
„Senki nem engedhet meg magának egy újabb kudarcot: mi sem, az Európai Bizottság sem, de azt hiszem, egyetlen tagállam sem. Ezért azt gondolom, hogy helyénvaló egy hónap elteltével újrakezdeni a párbeszédet, és közösen meg kell találnunk a módját annak, hogy 2023 végéig mi is, Bulgária is bekerüljünk a schengeni térségbe” - fogalmazott az RMDSZ elnöke.
Kelemen Hunor hozzátette, realista számítással egy-két hónapon belül nem, de év végéig megszülethet a megállapodás a fenntartásokat megfogalmazó Ausztriával és Hollandiával, ami lehetővé teszi, hogy 2024-ben Románia már teljes jogú tagja legyen a belső határellenőrzés nélküli övezetnek.
Románia ausztriai nagykövetét tavaly december 9-én rendelték haza konzultációra, miután december 8-án az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását Ausztria és Hollandia vétójamniatt. Hollandia csak Bulgária csatlakozását ellenezte, de a két országról csomagban döntöttek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában