Nagykövetség

2023.01.17. 11:24

A német nagykövet szerint a transzatlanti szolidaritás jele, hogy a NATO felderítő repülőgépeket helyez át Németországból Romániába

Forrás: Facebook/Ambasada Germaniei București

Agerpres

Peer Gebauer bukaresti német nagykövet szerint a transzatlanti és az európai szolidaritás jele, hogy a NATO három felderítő repülőgépet helyez át a németországi Geilenkirchen melletti katonai támaszpontról Romániába.
A diplomáciai képviselet közleménye szerint az AWACS légtérellenőrző gépek közül kettő kedden érkezik meg a bukaresti Henri Coandă repülőtér melletti katonai bázisra. A több hétig tartó NATO-küldetésben mintegy 180 katona vesz részt Stefan Neumann német dandártábornok irányításával.
A közlemény szerint Peer Gebauer nagykövet örömét fejezte ki, hogy Németország jelentősen hozzájárul ehhez a küldetéshez, amelyik szerinte azt bizonyítja, hogy szövetségesei nem hagyják magára Romániát. A diplomata szerint az AWACS-gépek megerősítik a NATO katonai jelenlétét a régióban. „Ez a transzatlanti és az európai szolidaritás fontos jele” - idézte a közlemény a nagykövetet.
A NATO egy korábbi közleményében emlékeztetett, hogy 2022 februárja óta az AWACS repülőgépei rendszeres járőrözést végeznek Kelet-Európa és a balti-tengeri régió felett, hogy nyomon kövessék az orosz harci repülőgépek mozgását a NATO-tagországok határainak közelében.
A Romániába áthelyezett AWACS-gépek az elkövetkező napokban megkezdik felderítő repüléseiket, kizárólag a szövetség területe felett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában