Schengen

2022.12.08. 15:56

Románia és Bulgária még nem lehet tagja a schengeni övezetnek

Agerpres

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa csütörtök délután bejelentette Brüsszelben, hogy Románia és Bulgária még nem lehet tagja a schengeni övezetnek. A belügyi biztos gratulált Horvátországnak és a horvát népnek a csatlakozáshoz. Ugyanakkor azt mondta, Románia és Bulgária is megérdemli a felvételt a schengeni övezetbe, de nem sikerült megszerezniük a tagállamok egyöntetű támogatását.
Arra a kérdésre, van-e esély, hogy Románia és Bulgária csatlakozásának ügyét jövő héten megvitassa az Európai Tanács, Ylva Johansson azt felelte, meglepődne, ha ez így történne, de jómaga minden lépést támogat annak érdekében, hogy a két országot felvegyék a belső határellenőrzés nélküli térségbe.

Elkülönített szavazás

Romániának külön szavazást kellett volna kérnie a maga számára, és külön Bulgária számára az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén –jelentette ki csütörtökön Corina Creţu volt európai biztos. „Ausztria és Hollandia Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozása ellen szavazott, a holland képviselő pedig kifejtette, hogy országa felkészületlennek tartja Bulgáriát. Ausztria nyíltan ellenezte Románia csatlakozását. Ez szomorú Románia számára, amelynek – véleményem szerint – külön szavazást kellett volna kérnie Románia és külön szavazást Bulgária számára. Még van remény az Európai Unió Tanácsának december 15-i ülésén” – írta Facebook-bejegyzésében az európai parlamenti képviselő. A volt európai biztos szerint „köszönetet kell mondanunk azonban az Európai Unió cseh elnökségének, amely az elmúlt hat hónapban nagymértékben támogatta Romániát”
Creţu szerint az EU elnökségét január elsején átvevő Svédország nem szándékszik ismét napirendre tűzni a schengeni csatlakozás kérdését, emiatt majd a spanyol elnökség idején, 2023. július elsejétől kezdődően reménykedhetünk ismét egy pozitív döntés megszületésében, mivel Spanyolország határozott támogatója Románia csatlakozásának. „Rossz nap ez Románia számára, amit a romániaiak nem érdemelnek meg” – írta még bejegyzésében EP-képviselő.

Reakciók

Mélységes csalódását fejezte ki csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő amiatt, hogy az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának aznapi ülésén nem született konszenzus Románia schengeni csatlakozásáról. A Victoria-palotában nyilatkozó miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy valamennyi tagállam készen állt 'megnyitni Schengen kapuját' Románia előtt, elismerve az ország felkészültségét és az EU külső határainak védelmére tett erőfeszítéseit, egy ország kivételével. „Azért nem születhetett ma egyöntetű döntés, mert Ausztria megtagadta Románia belépését a schengeni térségbe” - jelentette ki Nicolae Ciucă. A miniszterelnök megköszönte a többi tagállamnak, az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és más európai intézményeknek, hogy érvekkel, tényekkel és adatokkal alátámasztva támogatták Romániát. Ausztria vétóját pedig megalapozatlannak nevezte. Elmondta, hogy Románia tételesen cáfolta azokat az illegális migrációval kapcsolatos adatokat, amelyekre Bécs a döntését alapozta. „Még csak nem is hazai becslésekre hivatkoztunk. Azokat az uniós intézményektől származó adatokat használtuk fel, amelyeknek továbbra is az európai döntések alapját kell képezniük” - jelentette ki.
Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy Románia aktív szerepet vállalt a migrációs nyomás csökkentésére irányuló közös európai megoldások kidolgozásában, és konkrét javalatokat terjesztett az Európai Bizottság elé. „Őszintén sajnáljuk és nem értjük Ausztria merev álláspontját” - fogalmazott a kormányfő. Elmondta azt is, hogy Románia újraindítja a schengeni csatlakozási folyamatot, és fogytatni fogja ennek az 'országos stratégiai célnak' az eléréséhez szükséges tárgyalásokat. 'Bár sajnáljuk a mai döntést, (...) motivál bennünket a folytatásra' - zárta nyilatkozatát a kormányfő.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint az osztrák jobboldali kormány szembement az Európai Unió tagállami többségének akaratával. A politikus csütörtökön arra reagált a Facebook-oldalán, hogy az EU Bel-és Igazságügyi Tanácsa elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. „Az Európai Unió tagállamainak elsöprő többsége ma azt mondta, Románia megérdemli, hogy a schengeni térségben legyen! Az uniós tagállamok elsöprő többsége elismerte Romániának a cél elérése érdekében tett hihetetlen erőfeszítéseit! Köszönöm hazánk igaz barátainak! Sajnos, Hollandia konjunkturális szavazata mellett - amelyik leszögezte, hogy nincs Románia ellen - Ausztria jobboldali kormánya ma úgy döntött, hogy szembemegy az Európai Unióval” - írta bejegyzésében a PSD elnöke. 
Ciolacu úgy vélekedett, hogy Ausztria szavazata karácsonyi ajándék Vlagyimir Putyinnak. „Az európai egységre és stabilitásra ma súlyos csapást mért egy olyan állam, amely ezekben a nehéz időkben úgy döntött, hogy elhagyja európai bajtársait, és helyettük orosz érdekeket szolgál. Egyértelmű, hogy Ausztria elszakadt Európától. Ennek az abszurd szavazásnak bizonyára lesznek következményei Ausztriára nézve! Az európai államok nem fogják elfelejteni, hogy az osztrák jobboldali kormány mai döntése súlyos következményekkel jár az európai jövőre nézve. Romániának nincs szüksége Ausztria engedékenységére! Mi csak tisztességes bánásmódot akarunk, azt a tiszteletet, amelyik bármely más európai államnak kijár” - olvasható a képviselőház elnökének bejegyzésében.
Ciolacu megköszönte az európai szociáldemokratáknak, hogy kiálltak Románia mellett, ugyanakkor kifejtette: a jobboldalnak szembe kell néznie ezzel a helyzettel, amely 'óriási problémát okoz magának az Európai Uniónak'.

Mélyen igazságtalannak nevezte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának döntését, amellyel elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. Cătălin Drulă szerint Lucian Bode belügyminiszternek le kell mondania. Drulă Facebook-bejegyzésében azt írta, a romániaiak megérdemlik a schengeni tagságot, sok munkával és komolysággal kiharcolták maguknak ezt a jogot. Az osztrák kormány álláspontja diszkriminációként fog bevonulni a történelembe. „Megmagyarázhatatlan a Klaus Iohannist és a PNL-t is soraiban tudó Európai Néppárt álláspontja is. Tegnap az EPP vezetője ott állt az osztrák kancellár mellett, miközben utóbbi kifejtette, hogyan tagad meg tőlünk egy törvényes jogot, olyan okokból, amelyek nem Románián múlnak” - fogalmazott az USR vezetője.
Az ellenzéki párt elnöke ugyanakkor úgy véli, az illetékes hazai politikai vezetőknek vállalniuk kell a felelősséget jelen helyzetben. „Lucian Bode belügyminiszternek le kell mondania a kudarc miatt, ami pedig az ország külpolitikájának vezetőjét, Klaus Iohannist illeti, ez a nap végérvényesen megpecsételte üres elnöki mandátumait” - nyomatékosította.
Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa elutasította csütörtöki ülésén Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. A két ország schengeni csatlakozásának jóváhagyásához egyöntetű döntésre lett volna szükség a testületben, a 27 tagállam közül azonban Ausztria és Hollandia ellene szavazott. Hollandia képviselője megjegyezte, országa csak Bulgária felvételét ellenzi, de a két ország felvételéről csomagban szavazott a Tanács.

A jelenlegi kormány és Klaus Iohannis államfő kudarcának tekinthető, hogy az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe - jelentette ki csütörtökön a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke. Brüsszeli sajtótájékoztatóján George Simion azt mondta, nem érti, miért ragaszkodtak a bukaresti hatóságok ahhoz, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács napirendre vegye az ország schengeni csatlakozásának ügyét, miközben egyértelmű volt, hogy nem születik kedvező döntés. „Ez a jelenlegi bukaresti kormány és Klaus Iohannis államfő kudarca. (...) Követeljük a teljes Ciucă-kabinet lemondását” - fogalmazott az ellenzéki politikus. Az AUR elnöke úgy véli, a következő hat hónapban, amikor Svédország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, fel sem fog merülni a schengeni övezet bővítésének kérdése.  Bírálta a román európai parlamenti képviselőket is. Mint kifejtette, harmadik napja tartózkodnak az EP-nél egy román parlamenti delegációval, ez idő alatt osztrák, német, olasz, francia, spanyol, svéd, észt, finn, belga, lengyel képviselőkkel is találkoztak, és sokan közülük azt mondták, hogy a román diplomácia nem működik, a román EP-képviselők többsége nem vesz részt a brüsszeli egyeztetéseken, „az irodáikban vagy a kávézókban ülnek”. 

 

Címkék#schengen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában