Nemzeti ünnep

2022.12.02. 07:24

Iohannis: Nagyon fontos megerősítenünk az euroatlanti értékekbe vetett bizalmunkat

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön kijelentette, hogy "nagyon bonyolult időket élünk" az ukrajnai háború miatt, és "nagyon fontos, hogy megerősítsük az euroatlanti értékekbe vetett bizalmunkat, és ne távolodjunk el ezektől".

Agerpres
'Ma azt a történelmi pillanatot ünnepeljük, amikor népünk évszázados álma valósággá vált. Meghatódva és hálával emlékezünk azokra, akik a hazaszeretet által inspirálva és egy modern nemzet víziójától vezérelve megvalósították az egyesülést Chişinăuban, Cernăuţi-ban, Iaşi-ban, Gyulafehérváron és Bukarestben. Azok az értékek és eszmék, amelyekben elődeink hittek, és amelyekért feláldozták magukat az első világháborúban, a Zsil völgyében, Dragoslavelenél vagy a mărăşeşti-i, mărăşti-i és oituzi csatákban, képezik az erős Románia alapjait. Ezek az értékek és eszmék mindig erőt adtak nekünk a továbblépéshez, még a legnehezebb időkben is' - mondta Iohannis a Románia nemzeti ünnepe alkalmából a Cotroceni-palotában adott hivatalos fogadáson.
Az államfő szerint a nehézségek ma is megerősítik a román népet, a nagy történelmi pillanatokban a románok előtérbe helyezik a szolidaritást, az őket egyesítő értékeket, és így együtt erősebbé válnak, méltóbbak a tiszteletre.
'A határainkon dúló háború biztonsági válságot, energiaválságot és humanitárius válságot idézett elő, valamint a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd fokozódásának is kedvezett. Nagyon bonyolult időket élünk, amelyek kihívások elé állítanak minket és próbára teszik értékrendünket is' - fogalmazott Iohannis.
A mozgásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, a törvény előtti egyenlőség a demokratikus társadalmak hatalmas értékei, amelyek a zavaros időkben még nagyobb jelentőséget kapnak, annál is inkább, mert amint a jelenlegi történések mutatják, ezek nem egyetemesek és nem is örökké tartók - mondta az államfő. 'Ezeket a jogokat és szabadságokat folyamatosan védelmezni kell, mert nagyon nehezen vívhatók ki, de annál könnyebb elveszíteni őket' - hangsúlyozta.
'Nagyon fontos tehát, hogy megerősítsük az euroatlanti értékekbe vetett bizalmunkat, és ne távolodjunk el ezektől. Az elzárkózás és a hamis, archaikus nacionalizmusra hivatkozó populista elméletek egyszerre alattomosak és veszélyesek, mert különösen a mostanihoz hasonló mély válságok által uralt időkben találnak termékeny talajra. Amikor az emberek úgy érzik, hogy a jelen gondjai túlterhelik őket, könnyebben válnak a manipuláció és a félretájékoztatás áldozatává' - figyelmeztetett Iohannis.
Arról is említést tett, hogy Románia az év folyamán számtalanszor bizonyította, hogy megbízható partner az Európai Unióban, a NATO-ban és a nemzetközi porondon is az Ukrajnának nyújtott támogatás, valamint a fekete-tengeri térség védelmére, az észak-atlanti szövetség megerősítésére és a globális élelmiszerválság megelőzésére tett erőfeszítései révén.
'Ma a lehető legmagasabb szintű biztonsági garanciát élvezzük, és a NATO-csapatok romániai jelenléte bizonyítja és megerősíti szövetségeseink elkötelezettségét, hogy területünket megvédjék minden potenciális veszély vagy agresszió ellen. Országunk biztonsága egy ilyen kiszámíthatatlan geopolitikai helyzetben talán a legnagyobb érték, amelyet az elmúlt 30 évben megszereztünk' - mutatott rá Iohannis.
Végezetül kijelentette, hogy a szolidaritás ereje és mindannyiunk erőfeszítése alapvető fontosságú a társadalom fő céljainak eléréséhez.
'Rajtunk áll, hogy felépítsünk egy olyan országot, amilyet szeretnénk. Járjuk hát együtt ezt az utat elszántan és bizalommal! Isten éltessen titeket, drága románok! Isten éltessen, Románia!' - üzente az államelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában