Románia - Schengen

2022.12.09. 15:43

Bode: A Bel- és Igazságügyi Tanács legközelebbi ülésén ismét napirendre kerülhet csatlakozásunk

Románia schengeni térséghez való csatlakozása az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának következő, márciusra tervezett ülésének vagy bármely más rendkívüli ülésének a napirendjére kerülhet - jelentette ki pénteken Lucian Bode belügyminiszter.

Agerpres
A szabályok nagyon világosak: Románia schengeni csatlakozásáról kizárólag az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa dönthet. A Tanács legközelebb márciusban tartja rendes ülését, de addig is összehívhatnak egy rendkívüli ülést, amelyen az EB elnöksége napirendre tűzheti, szavazásra bocsáthatja Románia és Bulgária csatlakozásának ügyét - jelentette ki Bode a Nemzeti Liberális Párt országos politikai bizottságának ülése előtt.
Azt is elmondta, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács csütörtöki ülésén nem volt lehetőség különválasztani a szavazásnál Romániát Bulgáriától. Arra a kérdésre, hogy miért nem vetette fel ezt a forgatókönyvet, tudva, hogy Hollandia ellenzi Bulgária felvételét a térségbe, Bode így válaszolt: 'azért, mert a döntés meghozatalához egyöntetű voksra lett volna szükség. Önök el tudják képzelni, hogy Bulgária megszavazta volna a Romániától való szétválást?'.
A minisztert az Európai Bírósághoz benyújtott fellebbezés lehetőségéről is kérdezték, amire Bode azt válaszolta, hogy egy ilyen eljárás nagyon elhúzódhat, de ha mégis e mellett döntenek, közölni fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában