Indítvány

2022.12.09. 15:41

Az USR és a Jobboldal Ereje egyszerű indítványt nyújt be Lucian Bode belügyminiszter ellen

A schengeni csatlakozási kísérlet kudarca miatt egyszerű indítványt nyújt be Lucian Bode belügyminiszter ellen a Jobboldal Ereje Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség - közölte pénteken a Facebookon Ludovic Orban.

Agerpres
A Jobboldal Ereje Párt elnöke szerint nem maradhat következmények nélkül a kormánykoalíció 'e súlyos kudarca', és az lett volna a természetes, ha a belügyminiszter magától lemond vagy lemondatják, miután az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa leszavazta Románia felvételét a schengeni térségbe.
Cătălin Drulă, az USR elnöke közölte, az indítványt, amelyet hétfőn terveznek benyújtani, több tényező is indokolja: egyrészt a schengeni csatlakozási kísérlet kudarca, másrészt Bode plágiumügye, harmadrészt az 'elrendezett közbeszerzési ügyek', de 'a legsúlyosabb mindezek közül a Schengen-dosszié, amely felbecsülhetetlen károkat okoz Románia gazdasági jövőjének'.
Az USR elnöke úgy vélekedett, a schengeni csatlakozáshoz vezető út következő szakaszán Bode menesztése lehetne az első lépés, majd intenzív diplomáciai lépéseket kell tenni az EU Tanácsának svéd elnöksége idején, hogy a kérdést napirendre tűzzék, és jobb belátásra bírják Ausztriát.

Lucian Bode belügyminiszter kijelentette pénteken, alig várja, hogy ismertesse a közvéleménnyel mindazokat az erőfeszítéseket, amelyeket a belügyminisztérium tett Románia schengeni csatlakozása érdekében. Bodét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bizottságának pénteki ülése előtt reagáltatták az újságírók arra, hogy a Jobboldal Ereje Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség egyszerű indítványt helyezett kilátásba ellene, miután az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön leszavazta Románia felvételét a schengeni térségbe. „Nem ez lenne az első indítvány. Alig várom, hogy bemutassam a közvéleménynek mindazt, amit a belügyminisztérium tett annak érdekében, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanácsa napirendre tűzze a szavazást” - felelte Bode.
Kifejtette, Románia belügyminisztériuma az utóbbi 11 évben több mint egymilliárd eurót fordított új felszerelésekre, modern technológiákra, és a buzăui kiképzőközpontban több mint 60.000 fős személyzetet képezett ki a schengeni tagság követelményeinek megfelelően.
A belügyminisztérium fogadta októberben a 25 fős európai kiértékelő küldöttséget, majd novemberben a holland küldöttséget. „Mindezek az értékelések kifogástalanok voltak, és a Bizottság egyértelműen azt kommunikálta: Románia megfelel a schengeni csatlakozás valamennyi technikai feltételének” - idézte fel Bode.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában