Ítélet

2022.11.29. 17:55

Három év és tíz hónap börtönre ítélték alapfokon Matteo Politi olasz álsebészt

Három év és tíz hónap börtönre ítélte alapfokon Bukarest első kerületének bírósága Matteo Politi olasz álsebészt, akit azzal vádolnak, hogy 28 személyt műtött meg romániai praktizálási engedély nélkül különböző magánklinikákon.

Agerpres
A férfit több rendbeli csalás, valamint közokirat-hamisításra való közvetett felbujtás és közokirat-hamisításban való bűnrészesség miatt ítélték el szabadságvesztésre. A vádlottnak ugyanakkor egyenként 1000 lej és 11.800 euró közötti erkölcsi és anyagi kártérítést kell fizetnie a büntetőperbe belépett polgári feleknek.
Az olasz férfi öt romániai magánklinikán tevékenykedett engedély nélkül plasztikai sebészként. A bukaresti egészségügyi igazgatóság bocsátotta ki számára az úgynevezett orvosi alapnyilvántartási számot (bélyegzői számot).
Miután vizsgálat indult ellene, az olasz állampolgár megpróbálta vonattal elhagyni Romániát 2019 februárjában, de a hatóságok elfogták a kürtösi vasútállomáson. Egy időre előzetes letartóztatásba helyezték, jelenleg szabadlábon védekezhet a büntetőperében.
A vádirat szerint Matteo Politi 2018 márciusa és decembere között 28 nőn hajtott végre plasztikai műtétet különböző bukaresti magánklinikákon, és összesen 13.880 lej, illetve 10.150 euró jogtalan haszonra tett szert. A férfi 2018 szeptemberében két orvost is félrevezetett. Álnéven bemutatkozva azt állította, hogy hamarosan egy bukaresti székhelyű magánklinika tulajdonosa lesz, noha tudta, hogy a klinika megvásárlására akkoriban nem volt valós lehetősége, mivel nem rendelkezett az ehhez szükséges anyagi forrásokkal. A két orvost rávette arra, hogy béreljenek ki három hónapra az állítólagos magánklinikáján két helyiséget összesen 13.896 lejért.
Az ügyészek szerint Matteo Politi 2018. március 19-én hamis oklevelekre hivatkozva szerzett praktizálási engedélyt, majd március 23-án orvosi alapnyilvántartási számot a bukaresti egészségügyi igazgatóságtól. Ugyanabban az évben március 22-én rávette az oktatási minisztériumi illetékes hivatalnokait a pristinai egyetemen szerzett orvosi diplomájának honosítására. Ez az okirat azonban hamisítvány volt, az olasz férfi nem végzett tanulmányokat a pristinai egyetemen - olvasható a vádiratban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában