Riasztás

2022.11.08. 09:47

Hargita megyében az év eleje óta 310 esetben riasztották a hatóságokat medve felbukkanása miatt

Csökkent Hargita megyében a medvék jelenléte miatt szükséges hatósági beavatkozások száma: év eleje óta 310 esetben igényelt a lakosság csendőri fellépést a nagyvadak lakott településről való eltávolítására.

Fotós: Pap István

Agerpres

Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy október 31-e és november 7-e között négy hívás érkezett az 112-es számra medve jelenléte miatt, míg tavaly ugyanebben a periódusban ez a szám kétszer ennyi volt. Az elmúlt héten a négy hívás Gyergyóditróból és Balánbányáról érkezett.
Gyergyóditróban október 31-én egy oktatási intézmény udvaráról kellett elűzniük a nagyvadat a csendőröknek. Balánbányáról november 5-én és 6-án háromszor is riasztották a hatóságokat medve miatt. A helybéliek beszámolóiból ítélve ugyanarról a példányról van szó; a medve esténként rendszeresen ellátogat a városba, élelmet keresve. A beavatkozások komplikáció nélkül zajlottak, kár nem keletkezett. A csendőrök minden esetben a helyszínen maradtak még egy darabig, hogy meggyőződjenek arról, hogy valóban elmúlt a veszély - mondta Gheorghe Suciu. 
A szóvivő arról is beszámolt, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest idén kevesebb medvét kellett elkergetni a lakott településekről: idén 310 beavatkozásra volt szükség, míg tavaly ugyanebben az időszakban 472-re. A csendőrök arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben medvét látnak, hívják az 112-es számot, ne közelítsenek az állathoz, ne etessék, és körültekintően tárolják a háztartási hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában