Földgáz

2022.11.09. 14:17

Chisăliţă: A romániai tárolókban lévő földgáz nem fedezi teljes egészében a téli szükségleteket

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

A romániai tárolókban lévő nagy mennyiségű földgáz nem fedezi teljes egészében az ország téli szükségleteit, ezért további importra lesz szükség - hívta fel a figyelmet egy szerdai bukaresti sajtóeseményen Dumitru Chisăliţă, az Intelligens Energia Egyesület elnöke. „Az utóbbi időben a gáztárolást egy csodaszernek állítják be nekünk, amely kiválthatja az importált gázt. Sajnos sem Romániának, sem az Európai Uniónak nincs ilyen lehetősége” - hangsúlyozta a szakember.
Rámutatott arra, hogy a gáztárolókat elsősorban nem az energiabiztonság biztosításáért, hanem kereskedelmi célokból hozták létre. „Nem az volt a szándék, hogy 100 százalékban helyettesítsék az importált gázt. Jó dolog az, hogy sok gáz van a tárolókban, de ez nem fedezheti teljes egészében a csúcsidőszakban szükséges mennyiséget, amit korábban az orosz importgázzal pótoltunk ki” - magyarázta Chisăliţă. 
Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy jelenleg már több mint 3 milliárd köbméter földgáz van a hazai tárolókban, ezért nem lesz gázhiány ezen a télen. A Transgaz vállalat korábban közölt adatai szerint tavaly ilyenkor 701 millió köbméterrel kevesebb gáz állt rendelkezésre a hazai tárolókban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában