NATO2022

2022.11.30. 19:17

Aurescu: A NATO-külügyminiszterek bukaresti értekezlete nagyon sokat jelent Románia presztízsének, de az ország biztonságának is

Forrás: Facebook

Agerpres

A NATO-külügyminiszterek Bukarestben lezajlott értekezlete 'nagyon sokat' jelent Románia presztízsének, de az ország biztonságának is - jelentette ki a kétnapos tanácskozás végén tartott sajtóértekezleten Bogdan Aurescu. A román diplomácia vezetője elmondta: szerinte Románia a NATO nagyra becsült tagállama. „Elismerik az észak-atlanti szövetség értékei és célkitűzései iránti erős elkötelezettségünket. (...) Románia rendkívül aktív, jelentős résztvevője volt a NATO számos műveletének, számos missziónak. Olyan szövetséges, amelyikre lehet számítani. A NATO-ban jelenleg ilyennek látják Romániát” - fejtette ki a külügyminiszter.
Hangsúlyozta, hogy Románia a történelem legerősebb politikai-katonai szövetsége, a NATO biztonsági ernyője alatt van. Kifejtette, hogy Oroszország ukrajnai inváziója óta a szövetségesek jelenléte megerősödött a keleti szárny északi és déli részén egyaránt, ahol harccsoportokat hoztak létre. Romána területén jelenleg mintegy 5000 NATO-katona tartózkodik.
Aurescu emlékeztetett arra, hogy a madridi csúcson hozott döntéseknek megfelelően a keleti szárnyon állomásoztatott NATO-zászlóaljakat dandárokká bővíthetik, és a szövetségesek előre elhelyezett hadfelszerelésekkel növelhetik jelenlétüket a térségben. Szerinte Romániának ezeknek a döntéseknek a mielőbbi gyakorlatba ültetésére kell törekednie.
A külügyminiszter a szerdán lezárult kétnapos NATO-értekezletet az utóbbi évek egyik legjelentősebb bukaresti diplomáciai eseményének nevezte. Emlékeztetett arra, hogy ez volt a 2008-as NATO-csúcs óta a legmagasabb szintű találkozó a tagállamok képviselői között, amelynek Románia volt a házigazdája. Megemlítette azt is, hogy az értekezletre a NATO-csatlakozás előtt álló két állam, Svédország és Finnország mellett a Moldovai Köztársaság külügyminiszterét is meghívták. „Néhány napig Bukarest volt az európai és euroatlanti szintű kül- és biztonságpolitika fővárosa. Minden szem ránk szegeződött, mert ezekben a napokban a regionális, európai és euroatlanti biztonság legfontosabb kérdéseiről folyt a vita. A NATO-tanácskozáson kívül (...) mi voltunk a házigazdái a müncheni vezetők találkozójának is. Emellett Románia először adott otthont a G7-ek találkozójának, és szintén első alkalommal vett részt külügyminisztere révén a G7-ek találkozóján” - részletezte Aurescu.
Beszámolója szerint a bukaresti értekezleten több mint 45 hivatalos küldöttség vett részt, és több tucatnyi "jelentős interakcióra" került sor. Úgy értékelte: a tanácskozás jelentőségét növelte, hogy néhány száz kilométerre a frontvonaltól tartották meg, ami felerősítette az Ukrajnával és az ukrán néppel való szolidaritás üzenetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában